ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественска сбирка на Клуб „Приятелите на СА ”Св. Андрей”

22 декември 2010 12:04, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Високопреосвещеният митрополит д-р Кирил и кметът на Варна разглеждат изложба

Преди светлия празник на Христовото Рождение, в Духовно-просветния център към храм „Св. архангел Михаил”, се състоя Рождественската сбирка на Клуб „Приятели на СА „Св. Андрей”.

На Светли четвъртък т. г. СА „Св. Андрей”, българо-германско сдружение с нестопанска цел, учреди Клуб на своите приятели. Бяха поканени представители на местната общинска власт, на областната управа, на бизнеса в града, на немски фирми, функциониращи в региона, както и посолството на Федерална република Германия в България. Повече от 30 от поканените тогава се отзоваха. На настоящата сбирка се включиха и нови членове.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, който е сред учредителите и член на управителния съвет на сдружението, приветства гостите. Той им благодари и за помощта при реализирането на много от проектите, както и за инициирането на нови именно от членове на Клуба. Митрополит Кирил спомена, че когато „държавата, общината и Църквата работят съвместно, то тогава резултатите винаги са в полза на всички”.

Кметът на Варна г-н Кирил Йорданов – новоприсъединил се към Клуба на Приятелите – също приветства гостите и изрази подкрепата си за каузата на СА „Св. Андрей”.

Координаторът в СА „Св. Андрей”, свещеник Стойко Найденов, прочете поздравително писмо до клубните членове от съветника в посолството на ФР Германия, г-н Волфганг Вендел – също член на Клуба, – който не успя да пристигне във Варна.

На гостите бе представена мултимедия с реализираните проекти на СА „Св. Андрей”, съвместно с членове на Клуба на Приятелите. Това бе своеобразен отчет за това как с общи усилия може „планина да се повдигне”.

Отец Стойко даде някои предложения към членовете на Клуба за проекти, които предстои да се реализират и в които те биха могли да включат:

- През пролетта на следващата година предстои деца от ЦНСТ към Детския комплекс „Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им св. София” – с. Кичево да приемат св. Кръщение в Православната църква и членове на Клуба на Приятелите биха могли да станат възприемници (т. е. кръстници);

- Децата в ЦНСТ имат условия и повечето играят доста добре тенис на маса, а през следващата година се планува организирането на открит турнир, където могат да се включат също членове на Клуба;

- Проектът „Социална кухня”, който за четвърта поредна зима се реализира чрез финансиране от БНП Париба, може да бъде за пример и на местни фирми и организации, тъй като той ангажира всички служители – т. е. не е еднолично решение и участие само на управленческия екип. След неговото приключване (б. а. – Проектът трае от 1 декември до 31 март на всяка зима и в резултат 400 социално слаби варненци получават топла супа и ¼ хляб) и при допълнително финансиране, тези хора могат отново да бъдат подкрепени. (За справка – Варненската и Великопреславска св. Митрополия осигурява средства за 50 човека за времето от 1 април до 30 ноември.)

Беше спазена и коледната традиция да се раздават подаръци. А те бяха осигурени отново от членове на Клуба:

- Издателство „Славена” отново зарадва децата от Детския комплекс с книга за всяко дете - в зависимост от възрастта и интересите му. (б. а. – Всичките 80 деца, от 3 до 14-годишна възраст, ще получат книга!);

- От ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” предоставиха билети за децата от ЦНСТ към Детския комплекс за постановката „Бременските музиканти”;

- Един от собствениците на МТГ „Делфин” дари 1000 лв. за организиране на летен лагер за децата от комплекса. (б. а. – Една голяма част от децата не са излизали извън рамките на населеното място, в което са родени.)

- От ръководството на „Св. св. Константин и Елена холдинг” АД ще предоставят материали за изработка на мартеници - които децата сами ще направят, – а после мартениците ще бъдат изкупени от фирмата, която ще ги подари благотворително на други организации.

На членовете на Клуба задочно бе представен проф. Йохан Крамер от Австрия (православен по вяра, женен за българка), съветник на УС, но и един от инициаторите за учредяването й, който в Деня на независимостта т. г. получи от българския консул в Мюнхен грамота от българското правителство „за изключителни заслуги в областта на социалната дейност и за неговия принос в развитието на сътрудничеството между Германия и българската православна църковна общност”.

На присъстващите бе цитиран един от въпросите, зададени му в интервю през октомври т. г., когато проф. Крамер бе във Варна, от кореспондента на Официалния сайт на БПЦ – Българска патриаршия:

Въпрос: СА „Св. Андрей” учреди тази година „Клуб на приятелите”, по немски образец, с цел да бъдат приобщени към дейността й обществени организации, фирми и физически лица, които да подпомагат функционирането й. Вие сте женен за българка от много години, познавате нашите традиции и манталитет и имате преки наблюдения върху нас, българите. Как мислите: има ли сега в България оформено, активно и отговорно гражданско общество?

Отговор: Моите впечатления са, че по-рано социалните грижи се разбираха от хората като задача само на държавата. По времето на комунизма тук частни лица и организации нямаха възможност да участват в тази дейност. И това съзнание при много хора е още живо в България. Те си мислят: „А държавата ще направи това и онова”, когато някои хора страдат, имат проблеми, болни са и т. н. В Австрия е обратното: от векове хората имат социално съзнание. Затова е добре, че е създаден този „Клуб на приятелите на СА”. Това е една крачка към по-дълбоко съзнание на хората за социалната отговорност в обществото, което не е отговорност само на една държавна структура, но е на всеки един от нас.

Разбира се, и децата от Детски комплекс „Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им св. София” – с. Кичево бяха подготвили подарък за членовете на Клуба. Те изиграха театрална постановка за Рождението на Богочовека Иисус Христос. Сред присъстващите имаше и професионални театрали, които изразиха възхищението си от уменията и на децата, но и на техните учители и възпитатели.

Тъй като повечето от клубните членове са значително ангажирани, Рождественската сбирка на Клуб „Приятели на СА „Св. Андрей” приключи с покана отсега за следващата – тя ще е на годишнината от основаването на Клуба, а именно на Светли четвъртък 2011 г., 28 април!

Светли Рождественски празници и благодатна 2011 година!

Текст: Свещеник Стойко Найденов
Снимки: свещеник Димитър Кадийски и Борислав Стоев

 

 

Снимки

Част от гостите на Рождественската сбиркаСвещеник Стойко Найденов - координатор в СА "Св. Андрей"Митрополит Кирил приветства гостите на Рождественската сбирка на Клуб "Приятели на СА "Св. Андрей""Кметът на гр. Варна поздравява членовете на Клуб "Приятели на СА "Св. Андрей"" "И роди се Бог" - театрална постановка на децата от Детски комплекс "Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им св. София""И роди се Бог" - театрална постановка на децата от Детския комплексГостите следят със затаен дъх постановката"Близо един до друг!" - Девизът на СА "Св. Андрей" събра представители на общината, държавата и Църквата да работят за настоящия и утрешния ден на обществото"Близо един до друг!" - Девизът на СА "Св. Андрей" събра представители на общината, държавата и Църквата да работят за настоящия и утрешния ден на обществото.
« предишна новинаследваща новина »