ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил” гр. Варна

22 декември 2010 14:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Емблема на Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”

Духовно-просветният център при храм „Св. архангел Михаил” в рамките на проекта „Традиционна варненска седянка" организира на 24 и 25 ХІІ коледуване. В коледарската група ще се включат ученици и младежи от енорията при Морския храм „Св. Николай Чудотворец”.

Коледарската група ще посети домовете на християните на 24 декември (Бъдни вечер), за да благовести раждането на Спасителя. На другия ден – 25 декември, след светата Литургия за Рождество Христово, коледарите ще пеят на площада пред храм "Св. Николай Чудотворец", след което ще бъдат посрещнати в Духовно-просветния център на традиционното коледно тържество за децата от неделното училище. Всяка година на този ден децата от енорията празнуват заедно своя празник – деня, в който Младенецът се ражда от Пречистата Дева Мария.

Родителите от своя страна поднасят подаръци, така както на Христос са поднесени дарове от мъдреците, дошли от Изток, следвайки необикновената звезда, която ги отвела в пещерата близо до Витлеем.

Коледарите в народните обичаи повтарят овчарите, на които Ангел Господен благовести раждането на Божия Син. След като виждат с очите си Младенеца, на мястото посочено от Ангела, те слизат в града и разказват за случилото се на всички. Затова и коледарите тръгват след полунощ на Бъдни вечер, за да изпълнят тихата коледна нощ с радостния възглас: „Родило се е Божие чедо!”

Коледарската група ще посети и ще занесе благата вест и на децата от Дом „Гаврош” и на възрастните хора от Дома за стари хора „Гергана”.

Този проект се финансира в рамките на програмата на Община Варна за Европейска столица на културата.

 

 

« предишна новинаследваща новина »