ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митрополит Гавриил - с награда за 2010 г. от областния управител на Софийска област

22 декември 2010 23:50, Ловчанска митрополия
Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.

Днес, 22 декември 2010 г., в София се състоя специалната церемония по връчване на наградите и грамотите за изявени личности на 2010 г. от областния управител на Софийска област г-н Красимир Живков.

За тържественото награждаване специално бе поканен Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който по решение на Комисията по образование, култура, вероизповедания, спорт и читалищна дейност бе удостоен с награда и грамота за „ЗНАЧИМ ПРИНОС КЪМ ЦЪРКОВНО-ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ ЗА 2010 ГОДИНА”. С награда бе почетен и свещеноиконом Тошко Цветанов, архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия – Ловчанска епархия, във връзка с отличната му пастирска, храмостроителна, образователна и организационна дейност, която по преценка на Ловчанския митрополит е добър модел за по-младите свещеници, който трябва да бъде поощряван.

В присъствието на областното ръководство, на депутати от 41-вото Народно събрание, на кметовете на 22-те общини на Софийска област и на редица представители на държавната администрация и гости, събитието бе открито от областния управител г-н Живков с преглед на постигнатото от областната администрация на Софийска област през 2010 година. Сред трите приоритета на областното ръководство: държавната собственост, административния контрол и регионалното развитие, областният управител специално подчерта и важността на духовно-нравственото и патриотично възпитание на подрастващите поколения в България, на което Българската православна църква е верен стожер. Във връзка с това г-н Красимир Живков обърна внимание на изключително полезната Кръгла маса на тема „Религиозното образование в помощ на българското общество”, проведена през м. май 2010 г. като съвместна инициатива на Св. Синод на БПЦ-БП и ръководството на Софийска област и с водещото участие на Ловчанския митрополит (по-подробно за нея вижте в http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=22826 и http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=22945).

При връчването на Негово Високопреосвещенство на наградата и грамотата г-н Живков подчерта, че владика Гавриил бива награден като архипастир и обществен деец, радеещ и работещ за родолюбивото израстване на децата, за облагородяването на обществените нрави и благолепието на храмовата среда, както и за ревностната му грижа по изграждането на величествения нов катедрален храм в сърцето на Ловеч, посветен на светите братя Кирил и Методий (подробности за храма вижте в http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=10785 и http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=23765). Областният управител напомни също, че през изминалата година Негово Високопреосвещенство е отбелязал и своя 60-годишен юбилей, във връзка с който е награден от Св. Синод на БПЦ-БП с ордена „Св. Климент Охридски” – І степен като израз на признанието за неговата високоотговорна архипастирска дейност.

При получаването на наградата и грамотата митрополит Гавриил благодари за оказаната му чест от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Св. Синод, като подчерта, че за успеха на инициативите му имат голям дял самият Св. Синод начело с Първойерарха на БПЦ и всички сътрудници, работили за църковното и духовно-просветно дело рамо до рамо със самия него.

След това владиката отбеляза, че награденият свещеноиконом Тошко Цветанов от своя страна без съмнение заслужава признанието на софийското областно ръководство, тъй като през годините на своето служение неизменно се проявява като честен, ревностен и любящ духовник, който радее както за храмовете, така и за хората в Ботевградския край. Самият о. Тошко при приемането на своята награда се обърна към всички присъстващи с апел – всеки според възможностите си да съдейства за въвеждането на религиозното образование в задължителната подготовка на децата в България. Той разказа за добрата практика в едно от обгрижваните от него села на Ботевградска духовна околия – с. Литаково, където всички 200 ученици в местното училище учат Религия-Християнство. Свещеноиконом Тошко Цветанов подчерта, че обучението е пълноценно и еднакво желано и от българчетата, и от ромчетата. Според него благодарение на запознаването със светото Православие климатът в селото е добър, децата не се бият, учат съвестно и двата етноса живеят в мир и разбирателство.

За читателите на Официалния сайт на Българската патриаршия Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил сподели, че приема дадената му от Областния управител награда като признание за цялата Църква. Владика Гавриил каза, че е радостно, че с тези първи по рода си награди БПЦ е уважена по много значим начин. Ловчанският митрополит припомни, че подобни отношения между държавата и Църквата са залог за доближаване до това, което бе написано на един от плакатите на Националното литийно шествие на 24 септември т. г. – „ЦЪРКВА + ДЪРЖАВА = ЗЛАТЕН ВЕК”.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Г-н Красимир Живков, областен управител на Софийска областОткриване на тържествотоОткриване на тържеството Откриване на тържеството Негово Високопреосвещенство Ловчански митр. Гавриил и ик. Тошко ЦветановТържествената заключителна среща на Софийска област за 2010 г.Тържествената заключителна среща на Софийска област за 2010 г.Наградата на митр. ГавриилНаградата и грамотата на митр. ГавриилНаграждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Награждаването на Ловчанския митр. Гавриил за 2010 г.Свещеноик. Тошко ЦветановНаграждаването на ик. Тошко ЦветановНаграждаването на ик. Тошко ЦветановНаграждаване на ик. Тошко ЦветановНаграждаването на ик. Тошко ЦветановНаграждаване на кмета на общ. Ботевград - г-н Георги ГеоргиевНаграждаване на кмета на общ. Божурище - г-н Аспарух АспаруховНаграждаване на кмета на общ. Долна баня - г-н Владимир ДжамбазовНаграждаване на кмета на общ. Костинброд - г-н Красимир КунчевНаграждаване на директор на 2010 г. - г-н Станчо Атанасов, СвогеНаграда за култура - г-н Володя Казаков, Ботевград, художникНаграда за спортист на 2010 г. - Гергана Вацова, световна шампионкаНаграда за читалищна дейност - г-жа Лили Бънчева, ПравецНаграда за млад талант - народната певица Вероника НачеваНаграда за млад талант - народната певица Вероника Начева Ловчанският митр. ГавриилЛовчанският митр. Гавриил и ик. Тошко ЦветановИнтервю с Ловчанския митр. Гавриил Отец Тошко разказва за добрите практики в Ботевградска духовна околияНаградите на Софийска областна управа за 2010 г.
« предишна новинаследваща новина »