ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 23 на „Църковен вестник”

23 декември 2010 14:00, Българска Патриаршия
Брой 23/2010 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 23 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”. Един брой посветен основно на хиротонията на Негово Преосвещенство Главиницки еп. Йоан, доскорошен началник-отдел „Богослужебен” при Светия Синод, а понастоящем на ново послушание – викарий на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това събитие по Божий промисъл стана в деня, когато честваме св. Андрей, първозвания Христов апостол, проповядвал евангелието по Черноморието, и ден след като новоръкоположеният епископ на БПЦ навърши 61 години.

На първите страници намериха място богатата биография на новия архиерей и обширен репортаж на събитието, богато илюстриран с фотографиите на Атанас Димитров. Публикуваме и напътствените слова, които Българският патриарх Максим и Сливенският митрополит Йоаникий, извършил хиротонията, отправиха към новоръкоположения епископ и словото-отговор на Главиницки еп. Йоан - стр. 1-4. Два кратки откъса от кандидатската му дисертация в Русия и от магистърската му дисертация в Германия за пастирското служение по учението на св. Григорий Двоеслов и по учението на св. Амвросий Медиолански, представят Главиницкия еп. Йоан като автор и богослов.

За древлепросиялата Главиницка епархия, чието име е свързано с първоучителя св. Климент Охридски, нейното местоположение, административна принадлежност и история, както и за архиереите на БПЦ от ново време носили титлата „Главиницки” преди новоръкоположения еп. Йоан е статията на Борис Маринов, сътрудник в Църковно-историческия е архивен институт при Българската патриаршия – стр. 5

За историческото развитие, административното деление и съвременното състояние на Варненска и Великопреславска епархия – една от най-бурно развиващите се и с най-активна просветна и социална дейност епархии в страната, в която започва новото си служение Главиницки еп. Йоан – четете на стр. 6.

На три от седемте манастира, които се намират на територията на Варненска и Великопреславска епархия, т. нар. „Царски манастири”, е посветен авторският материал на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски – стр. 7 и 8.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя.

Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент.

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

Файлове

« предишна новинаследваща новина »