ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара

22 декември 2010 23:08, Видинска митрополия
Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара

На 22 декември тържествено бе открит паметник на загиналите жители на с. Слана бара във войните за свободата и вярата на нашето Отечество.

„Вам падналите за България през войните от с. Слана бара (Татарджик)” - гласи надписът върху паметника, в знак на почитта, която жителите на селото отдават към паметта на своите достойни предци, загинали за свободата и независимостта на България през войните от 1912 до 1918 година.

С тържествена церемония паметникът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкия епископ Сионий и духовници от Видинска света митрополия.

Събитието бе почетено от заместник-областния управител Елка Георгиева, кмета на Видин г-н Румен Видов, г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин, общински съветници, жители и гости на с. Слана бара.

В своето слово след кратката заупокойна молитва за загиналите войни и тържествения водосвет за здраве и напредък на жителите на селото, Видинският митрополит Дометиан подчерта значението на този величествен паметник на героизма. Той изказа радостта си от това, че днес все повече българи вярват и се прекланят пред подвига на героите, дали живота си за нашата свобода, която днес е гарантирана от различни миротворчески организации.

Паметникът в с. Слана бара е изграден по инициатива на кметството и инициативен комитет от потомци на загиналите воини и жители на селото. Благородното начинание е осъществено с подкрепата на народния представител Любомила Станиславова, Областния съюз на ветераните, общественици, граждани, фирми и неправителствени организации от региона.

Построяването на монумента е дело на майстора каменоделец Валери Петков.

Текст: архимандрит Поликарп, сайт на Областна управа-Видин
Снимки: Областна управа-Видин

 

 

Снимки

Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара
« предишна новинаследваща новина »