ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара

22 декември 2010 23:08, Видинска митрополия
Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара

На 22 декември тържествено бе открит паметник на загиналите жители на с. Слана бара във войните за свободата и вярата на нашето Отечество.

„Вам падналите за България през войните от с. Слана бара (Татарджик)” - гласи надписът върху паметника, в знак на почитта, която жителите на селото отдават към паметта на своите достойни предци, загинали за свободата и независимостта на България през войните от 1912 до 1918 година.

С тържествена церемония паметникът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкия епископ Сионий и духовници от Видинска света митрополия.

Събитието бе почетено от заместник-областния управител Елка Георгиева, кмета на Видин г-н Румен Видов, г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на Видин, общински съветници, жители и гости на с. Слана бара.

В своето слово след кратката заупокойна молитва за загиналите войни и тържествения водосвет за здраве и напредък на жителите на селото, Видинският митрополит Дометиан подчерта значението на този величествен паметник на героизма. Той изказа радостта си от това, че днес все повече българи вярват и се прекланят пред подвига на героите, дали живота си за нашата свобода, която днес е гарантирана от различни миротворчески организации.

Паметникът в с. Слана бара е изграден по инициатива на кметството и инициативен комитет от потомци на загиналите воини и жители на селото. Благородното начинание е осъществено с подкрепата на народния представител Любомила Станиславова, Областния съюз на ветераните, общественици, граждани, фирми и неправителствени организации от региона.

Построяването на монумента е дело на майстора каменоделец Валери Петков.

Текст: архимандрит Поликарп, сайт на Областна управа-Видин
Снимки: Областна управа-Видин

 

 

Снимки

Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара Паметник на загиналите герои през войните за нашата родина бе открит в с. Слана бара
« предишна новинаследваща новина »