ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Максим на Бъдни вечер

24 декември 2010 19:56, Българска Патриаршия
†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци” (Лука 2:10).

Тъй, възлюбени братя и сестри, казал небесен Ангел, който се явил на пастирите, които пасели cтaдата си на Витлеемските полета в нощта на Рождението на Иисуса Христа. Към тая радост ни призовава днес светата Църква в празника Рождество Христово, като песнослови: „Небето и земята днес празнично да се развеселят; ангелите и човеците да тържествуват; ликува цялото създание за Рождеството във Витлеем на Спасителя Господа”. Естествена е тая радост, непринудено е това тържество. Изпълнили се думите на Ангела. Като дошло времето на Божието предопределение, родил се от Дева Мария Спасителят на света Иисус Христос. Изпълнило се пророчеството на Исаия: „Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син" (Ис. 7:14).

Открила се „тайната, скрита от векове и родове" (Кол. 1:26). „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Синът Божий стана човек, заради нас човеците и заради нашето спасение, „защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан 3: 16).

Още в нощта на Христовото Рождество се явило многобройно небесно войнство ангели, което хвалело Бога и възпявало: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14).

Велико славословие на радост, към която приканвали Ангелите, като се явили на пастирите в нощта на Рождество Христово - Празника на любовта, проявена от Бога към човеците и на човеците към Бога, както пише св. Йоан Богослов: „И ние имаме от Него тая заповед: който люби Бога, да люби и брата си” (1 Йоан. 4:21).

А Сам Иисус казва: „Ако Ме любите, опазете Моите заповеди” (Йоан 14:15).

Кои? Спасителят казва: „Първа от всички заповеди е: „Господ, Бог наш, е един Господ, и възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила”. Тази е първа заповед. Втора, подобна ней, е: "възлюби ближния си като себе си” (Марк 12:29-31). Любовта, проявена от милосърдие към сираци, към болни, бедни, към всички, които се нуждаят.

Нека светлата радост на Рождество Христово, към която ни приканват Ангелите и ни призовава светата Църква, да топли нашите сърца, да грее в душите на всички, които се нуждаят от нашето състрадание и помощ.

Божествената любов, възпята в Рождество Христово, да празнуваме заедно с чисти сърца.

И тая свещена вечер, наречена Бъдни вечер, както всяка година преданата църковна челяд по издревна традиция ще посрещне Богомладенеца Христа в семейния си уют, с постна трапеза, украсена с вощена свещ, покадена с благоуханен тамян, с благопожелателна молитва.

Да е благословена празничната трапеза на Бъдни вечер!

Честито Рождество Христово на родната ни челяд в България и извън нейните предели!

 

 

« предишна новинаследваща новина »