ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Максим на Бъдни вечер

24 декември 2010 19:56, Българска Патриаршия
†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци” (Лука 2:10).

Тъй, възлюбени братя и сестри, казал небесен Ангел, който се явил на пастирите, които пасели cтaдата си на Витлеемските полета в нощта на Рождението на Иисуса Христа. Към тая радост ни призовава днес светата Църква в празника Рождество Христово, като песнослови: „Небето и земята днес празнично да се развеселят; ангелите и човеците да тържествуват; ликува цялото създание за Рождеството във Витлеем на Спасителя Господа”. Естествена е тая радост, непринудено е това тържество. Изпълнили се думите на Ангела. Като дошло времето на Божието предопределение, родил се от Дева Мария Спасителят на света Иисус Христос. Изпълнило се пророчеството на Исаия: „Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син" (Ис. 7:14).

Открила се „тайната, скрита от векове и родове" (Кол. 1:26). „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Синът Божий стана човек, заради нас човеците и заради нашето спасение, „защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан 3: 16).

Още в нощта на Христовото Рождество се явило многобройно небесно войнство ангели, което хвалело Бога и възпявало: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14).

Велико славословие на радост, към която приканвали Ангелите, като се явили на пастирите в нощта на Рождество Христово - Празника на любовта, проявена от Бога към човеците и на човеците към Бога, както пише св. Йоан Богослов: „И ние имаме от Него тая заповед: който люби Бога, да люби и брата си” (1 Йоан. 4:21).

А Сам Иисус казва: „Ако Ме любите, опазете Моите заповеди” (Йоан 14:15).

Кои? Спасителят казва: „Първа от всички заповеди е: „Господ, Бог наш, е един Господ, и възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила”. Тази е първа заповед. Втора, подобна ней, е: "възлюби ближния си като себе си” (Марк 12:29-31). Любовта, проявена от милосърдие към сираци, към болни, бедни, към всички, които се нуждаят.

Нека светлата радост на Рождество Христово, към която ни приканват Ангелите и ни призовава светата Църква, да топли нашите сърца, да грее в душите на всички, които се нуждаят от нашето състрадание и помощ.

Божествената любов, възпята в Рождество Христово, да празнуваме заедно с чисти сърца.

И тая свещена вечер, наречена Бъдни вечер, както всяка година преданата църковна челяд по издревна традиция ще посрещне Богомладенеца Христа в семейния си уют, с постна трапеза, украсена с вощена свещ, покадена с благоуханен тамян, с благопожелателна молитва.

Да е благословена празничната трапеза на Бъдни вечер!

Честито Рождество Христово на родната ни челяд в България и извън нейните предели!

 

 

« предишна новинаследваща новина »