ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово във Видинска епархия

25 декември 2010 12:26, Видинска митрополия
Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.

В деня на славното Рождество Христово във всички храмове на Видинска епархия тържествено бяха отслужени богослужения и достойно отпразнуван Господският празник – радост за спасението на човеците.

В митрополитския видински храм „Св. Николай Чудотворец” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи с храмовото духовенство Рождественска света Литургия.

Препълнилите храма богомолци бяха поздравени тържествено със славното Христово Рождество и поощрени в този свят ден към вяра, истина и живот в Христа.

Митрополит Дометиан благослови и поздрави от църковния амвон и цялото епархийско изпълнение – клир и благочестив народ.

По време на светата Литургия Видинският митрополит възведе в свещеноикономско достойнство енорийския свещеник от митрополитския храм, отец Методи Ванков.

+++

В катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски” във Видин тържествената света Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

В молитвеното Рождественско богослужение взе участие и храмовото духовенство.

След Рождественската св. Литургия епископ Сионий поздрави вярващите и преподаде Божието благословение над мирното христолюбиво население.

Със съдействието и спомоществователството на Община-Видин пред двата централни храма на Видин - „Св. вмчк Димитър Солунски” и „Св. Николай Чудотворец” - на триста човека бе раздадена храна – корбан, за благословение и радост на миряните в деня на светлото Рождество Христово.

+++

В най-големия и благолепен манастир на Видинска епархия – Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий”, тържествената Рождественска света Литургия бе отслужена от духовния наставник на сестрите монахини от обителта, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит.

Сестрите монахини молитвено изпълниха литургичните песнопения с кротост и смирение пред Родилия се Младенец.

След светата Литургия архимандрит Антим поздрави населниците на манастира, вярващите и гостите на обителта със светлото Рождество Христово и пожела, Родилият се Господ Иисус Христос - Емануил, да огрее сърцата на всички хора, та да се ражда Бог ежедневно в нас във вяра, надежда, любов и истина.

+++

В епархийските манастири, в големите градове - Монтана, Лом, Белоградчик и Берковица, както и във всички населени места, където има свещенослужител, с достойно благолепно богослужение бе почетен денят на Христовото Рождество.

С благо слово и наставление, с поздрав и радост игумените и енорийските свещеници поздравиха вярващите християни и им пожелаха Божието благословение да бъде винаги с тях, да им дава сили да крепнат духовно, за да може по този начин да преодоляват трудностите в живота и да се каляват във всяка добродетел.

Честито Рождество Христово!

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.
« предишна новинаследваща новина »