ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово във Видинска епархия

25 декември 2010 12:26, Видинска митрополия
Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.

В деня на славното Рождество Христово във всички храмове на Видинска епархия тържествено бяха отслужени богослужения и достойно отпразнуван Господският празник – радост за спасението на човеците.

В митрополитския видински храм „Св. Николай Чудотворец” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи с храмовото духовенство Рождественска света Литургия.

Препълнилите храма богомолци бяха поздравени тържествено със славното Христово Рождество и поощрени в този свят ден към вяра, истина и живот в Христа.

Митрополит Дометиан благослови и поздрави от църковния амвон и цялото епархийско изпълнение – клир и благочестив народ.

По време на светата Литургия Видинският митрополит възведе в свещеноикономско достойнство енорийския свещеник от митрополитския храм, отец Методи Ванков.

+++

В катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски” във Видин тържествената света Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

В молитвеното Рождественско богослужение взе участие и храмовото духовенство.

След Рождественската св. Литургия епископ Сионий поздрави вярващите и преподаде Божието благословение над мирното христолюбиво население.

Със съдействието и спомоществователството на Община-Видин пред двата централни храма на Видин - „Св. вмчк Димитър Солунски” и „Св. Николай Чудотворец” - на триста човека бе раздадена храна – корбан, за благословение и радост на миряните в деня на светлото Рождество Христово.

+++

В най-големия и благолепен манастир на Видинска епархия – Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий”, тържествената Рождественска света Литургия бе отслужена от духовния наставник на сестрите монахини от обителта, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит.

Сестрите монахини молитвено изпълниха литургичните песнопения с кротост и смирение пред Родилия се Младенец.

След светата Литургия архимандрит Антим поздрави населниците на манастира, вярващите и гостите на обителта със светлото Рождество Христово и пожела, Родилият се Господ Иисус Христос - Емануил, да огрее сърцата на всички хора, та да се ражда Бог ежедневно в нас във вяра, надежда, любов и истина.

+++

В епархийските манастири, в големите градове - Монтана, Лом, Белоградчик и Берковица, както и във всички населени места, където има свещенослужител, с достойно благолепно богослужение бе почетен денят на Христовото Рождество.

С благо слово и наставление, с поздрав и радост игумените и енорийските свещеници поздравиха вярващите християни и им пожелаха Божието благословение да бъде винаги с тях, да им дава сили да крепнат духовно, за да може по този начин да преодоляват трудностите в живота и да се каляват във всяка добродетел.

Честито Рождество Христово!

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.Рождественско богослужение в катедралния храм на Видин.
« предишна новинаследваща новина »