ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!

25 декември 2010 17:52, Българска Патриаршия
Рождество Христово!

Пресветлият и чуден празник на Църквата Рождество Христово бе отбелязан днес в ПКСХП „Св. Александър Невски” с патриаршеско богослужение. След като снощи, на Бъдни вечер, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави празничната утреня, днес, 25 декември 2010 г., в духовна сила и с Рождественско вдъхновение той отслужи св. божествена Литургия, в която му съслужиха: Стобийският еп. Наум, гл. секретар на Светия Синод, Тивериополският еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Левкийският еп. Павел, Маркианополският еп. Константин и Знеполският еп. Йоан, както и архим. Теофан, архим. Дионисий, предстоятели на столични храмове и духовенство. В Рождественското богослужение се включиха и протодякон Любомир Братоев, дякон Иван Петков и дякон Иван Иванов.

Вглъбени в моление и размисъл за празника и изтичащата година миряни бяха изпълнили патриаршеската катедрала, а държавните институции бяха представени от председателя на 41-вото Народно събрание г-жа Цецка Цачева и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет на Р България.

Рождественското патриаршеско и синодално послание към българския народ бе прочетено от главния секретар на Светия Синод на БПЦ Стобийски еп. Наум. В него особено силно и вълнуващо прозвучаха думите: "Христовото Рождество е влизане на вечността във времето, на нетлението в тленната човешка природа, на живота в царството на смъртта. То носи обнова и спасение за цялото творение и лично на всеки от нас. То е пълновластна изява на Божията любов към света и човека, непомръкваща надежда за обезнадеждените и вяра за обезверените. Христос идва при нас, влиза в живота на собственото Си творение и в пълнотата на човешката природа, та да изкупи всички от властта на мрака и отчаянието и да ни посочи път към живот. В света, който отвека "лежи в злото" (1 Йоан. 5:19), Той идва със Своя вечен мир, за да се възцари в сърцата на всички онези, които Го приемат с вяра и които изберат да следват Неговия завет".

В края на богослужението преосвещеният епископ Тихон благодари от името на църковното настоятелство на ПКСХП "Св. Александър Невски" и на всички вярващи православни християни за "силните и свети молитви", които първосветителят на светата ни Църква патриарх Максим отправя непрестанно за всички нас.

Рождественското богослужение завърши с приемане на св. Причастие от голямо множество вярващи и с взимане на благословение лично от Негово Светейшество, с което празникът за верните доби истинска пълнота, а светлината му продължи да грее в чистите очи на децата, които бяха дошли да се поклонят на Спасителя Христос!

(Пълния текст на Патриаршеското и синодално рождественско послание можете да прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=35597)

Текст: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимки: Десислава Панайотова-Пулиева, Михаил Пулиев

 

 

Снимки

Христос се ражда - славете Го!Ще се чете от св. ЕвангелиеПатриаршеско благословение за  огласяване на евангелското четивоЧетене на ЕвангелиетоРождество Христово е!Рождество Христово е!Вярващият народВярващият народВярващият народРождественска св. ЛитургияВелик входВелик входГосподу помолимся!Чете се Символът на вяратаПатриаршеско благословениеС вяра на Рождество ХристовоОфициалните гостиПатриаршески благословСтобийски еп. Наум чете Петриаршеското и синодално Рождественско послание Молитва преди св. ПричастиеГоспод Иисус ХристосБожията майкаВ светлината и радостта на Рождество ХристовоВ светлината и радостта на Рождество ХристовоВ светлината и радостта на Рождество ХристовоИисус Христос благославя децата
« предишна новинаследваща новина »