ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил връчи благодарствени грамоти

26 декември 2010 14:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Грамоти за журналистите

На 23 декември, в навечерието на великия и светъл празник Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил изрази признателност към всички медии, които са отразявали процеса на изграждане на храм „Св. Прокопий Варненски“ и събирането на дарения за тази цел. Това стана на тържествена предрождественска среща с журналисти, като кириархът лично изрази признателността си за медийната подкрепа и връчи благодарствените грамоти от свое име и от името на църковното настоятелство на новостроящия се храм, чийто председател е свещеник Георги Великов.

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил сравни строежа на новия храм с делото на цар Борис, който както и светите равноапостолни цар Константин и майка му царица Елена, строял църкви из цялата страна. “Нашият Спасител Иисус Христос е заръчал на апостолите Си: “Идете и носете словото Ми, защото словото Ми е светлината”. А Словото се проповядва в храмове. Така Светлината ще стигне до хората” - каза Негово Високопреосвещенство.

„Милостинята на човека е като печат у Бога... на всяка милостиня Той ще даде място, всякой ще получи по делата си... (Сир. 17:18). И при всеки дар имай весело лице... ръка, която дава не оскъдява, който прави милостиня, дава на заем Господу... Както вода угася огнен пламък, така и милостиня грехове очистя...” - се казва в благодарствената грамота.

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил подари икони и книжки с житието на светеца и подчерта за пореден път, че въпреки кризата, има много спомоществователи.

До този момент в църквата са вложени 980 хиляди лева под формата на труд и материали. Само от предстоящата нова калкулация ще се разбере колко още са нужни за завършването на сградата. По прогнози на настоятелите, с помощта на още трима сериозни спонсори, всичко може да е готово до края на следващата година.

Гоблен с образа на свети Прокопий Варненски е дарен за новостроящия се храм на името на мъченика. Свещеник Георги Великов призова всеки, който умее да майстори с ръцете си, да направи нещо и за храма като дарение. Последният ще бъде единствен в цяла България, разположен на 2000 квадратни метра обща разгърната площ. Той ще бъде уникален с наличието на помещения за културно-просветна и социална дейност.

Църковното настоятелство при храм „Св. Прокопий Варненски“ благодари на хората за уважението и отзивчивостта, с които подпомагат градежа. „Високо ценим оказаната помощ! Божието благословение и Неговата милост да бъде над Вас!” – благодари и благослови Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Грамоти получиха и официалният електронен сайт на БПЦ – Българска Патриаршия, в лицето на регионалния редактор от Варненска и Великопреславска св. Митрополия, г-жа Мария Стойкова, и официалният електронен сайт на Варненска и Великопреславска св. Митрополия, в лицето на г-н Борислав Стоев.

 

 

Снимки

Грамоти за журналиститеГрамоти за журналиститеГрамоти за журналиститеКнигата с житието на светеца
« предишна новинаследваща новина »