ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богородично тържество в гр. Чипровци

26 декември 2010 16:10, Видинска митрополия
Богородично тържество  в гр. Чипровци

На 26 декември в енорийския храм „Възнесение Господне” на гр. Чипровци бе отслужена тържествена света Литургия.

Светата богослужба бе извършена от високопреподобния архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, както и от отец Захари Георгиев, енорийски свещеник на Чипровци.

Духовният празник в Неделята след Рождество Христово бе по повод днес чествания празник Събор на Пресвета Богородица.

Едно преклонение в гр. Чипровци на духа и тялото пред светата Богомайка, при което бе отдадена почит и към нейната света икона - наречена „Чипровска”, донесена от Босна, копие на Богородична икона, нарисувана от св. ап. и евангелист Лука.

Иконата, която години наред е била пазителка и покровителка на този древен балкански град, по Божий промисъл била занесена във Влашко, където се загубва и следата за нея, но не и благодатният спомен за нея в чипровци.

Светата литургия бе огласена молитвено от младия богослов Слави Спасов, а също така и от енориаши при храма.

Слово във възхвала на Събора на Пресвета Богородица произнесе архимандрит Антим. Той изтъкна пред множеството християни великата радост, която дойде чрез света Богородица – Рождението на Господ Иисус Христос, Спасителя на света и която е великата проява на любов от страна на Бог към човеците.

В прочувствената си проповед той духовно съпостави текста на днешното свето Евангелие с момента за избиването на децата от две години и надолу от цар Ирод с днешното духовно убийство, на което са изложени и подложени нашите деца, поради това, че обществото ни всячески се стреми да държи в дистанция подрастващото поколение от духовното възпитание, както и от запознаването им с Христовата вяра и спасителните Божии заповеди и добродетели.

За благословение, духовна подкрепа и благодатни Рождественски и Новогодишни дни, архимандрит Антим коленопреклонно прочете молитва към "Пресвета Богородица – Чипровска", която да продължава да бди и да пази жителите на гр. Чипровци и да ги прави истински последователи на Божия дух, мир и най-вече – любов.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Богородично тържество  в гр. ЧипровциБогородично тържество  в гр. ЧипровциБогородично тържество  в гр. ЧипровциБогородично тържество  в гр. ЧипровциБогородично тържество  в гр. Чипровци
« предишна новинаследваща новина »