ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стефановден в гр. Лом

27 декември 2010 13:47, Видинска митрополия
Стефановден в гр. Лом

С тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Лом бе отбелязана паметта на светия първомъченик и архидякон Стефан.

По традиция всяка година се отслужва тържествено богослужение в деня на св. Стефан от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който поздравява благочестивия народ на Лом с Рождество Христово и с настъпването на Новата година.

Поради епархийски задължения Видинският митрополит тази година не можа да посети града, но с негово благословение това бе направено от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

След отслужването на светата Литургия от архимандрит Поликарп в съслужение с протойерей Николай Павлов, ефимерий на храма, бяха осветени приношения на благочестивите християни в чест и слава на св. Стефан.

Също така по традиция след богослужението от архимандрит Поликарп бяха осветени знамето на Република България и това на ВМРО – Лом.

Проповед върху Рождество Христово и житието на светия първомъченик произнесе архимандрит Поликарп. Изхождайки от двете събития, той припомни на благочестивите християни за великата любов, която Бог проявява към човеците, любов, на която са били подражатели и светиите, която трябва да придобиват и свидетелстват всички християни.

Архимандрит Поликарп поздрави благочестивите християни и свещенството на Лом от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан, който всячески се грижи за благото и за духовното развитие на града и региона.

Богослужбата бе мелодично и молитвено възпълнена от песнопенията на хористите при катедралния храм на Видин, които със своето сладкопение възрадваха сърцата на ломчани.

Молитвено участие в светата Литургия взе и архиерейският наместник на гр. Лом, протойерей Георги Шопов.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Поликарп и отец Николай Павлов

 

 

Снимки

Стефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. ЛомСтефановден в гр. Лом
« предишна новинаследваща новина »