ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йеродяконско ръкоположение в Русе

27 декември 2010 14:58, Русенска митрополия
Йеродяконско ръкоположение в Русе

На 26 декември, Неделя след Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Богородица”, гр. Русе. В празничното богослужение взеха участие също архим. Емилиан, ставр. ик. Кънчо Кънев, ставр. ик. Марин Стоянов, прот. Николай Николов, йером. Висарион, йером. Антоний и дякон Кирил Синев.

След великото славословие на утренята митрополит Неофит възведе в иподяконска степен монах Атанасий, брат на Скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски”.

След възгласа: „И да бъдат милостите на великия наш Бог и Спасител Иисус Христос с всички нас”, архиереят ръкоположи за йеродякон монах Атанасий.

Митрополитът представи на вярващите кандидата за ръкоположение. Воден от архим. Емилиан и йером. Висарион, монах Атанасий три пъти обиколи св. престол, целувайки четирите му краища. Коленичейки с духовен трепет пред св. трапеза, на която се принася безкръвната евхаристийна жертва, архиереят изпроси благодатта на Св. Дух над него. Свещенослужителите в св. олтар молитвено възгласяха: „Господи помилуй!” Пред царските двери митрополит Неофит последователно даде на новоръкоположения орар, наръкавници и Служебник.

Проповед за празника Събор на Пресвета Богородица прочете г-н Ангел Младенов.

В края на св. Литургия архиереят представи на вярващите житията на св. Йосиф Обручник и св. Яков, брат Божий. Той поздрави сърдечно новия йеродякон на Българската православна църква.

Архим. Емилиан благодари на вярващия народ, „който молитвено се застъпи за низвеждането на благодатта на Св. Дух, за да произведе от иподякон в йеродякон нашия брат Атанасий. Монашеският живот не е лесен, но когато е под покрова на Божията Майка, той е радостен. Св. Богородица е закрилница на всички монашестващи”.

За духовната и светска власт, както и за новоръкоположения всички изпяхме „Многая лета”.

Йеродякон Атанасий (Атанас Михов Атанасов) е роден на 29 октомври 1987 г. в гр. Бургас. Произхожда от благочестиво православно семейство с четири деца. Завършил е средно специално образование по моден дизайн на облеклото в гр. Карнобат. Висшето си образование получава в катедрата по богословие на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

На 2 септември 2007 г. е постриган в монашество от Сливенския митрополит Йоаникий в манастира „Св. праведни Йоаким и Анна” край с. Люляково. Под мантия е воден от духовния си старец архим. Партений. На 28 август 2008 г. е изпратен на послушание в Поморийския манастир. От 1 август 2010 г. с благословението на Русенския митрополит Неофит духовно се подвизава в Басарбовския скален манастир.

Да ни е честит новият български свещенослужител! Молим се на Всеблагия Бог да изпраща на българската духовна нива все повече млади и ревностни духовни пастири.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Йеродяконско ръкоположение в РусеЙеродяконско ръкоположение в РусеЙеродяконско ръкоположение в РусеЙеродяконско ръкоположение в РусеВелик входВелик входЙеродяконско ръкоположение в РусеЙеродяконско ръкоположение в РусеЙеродяконско ръкоположение в РусеЙеродяконско ръкоположение в РусеЙеродякон АтанасийАрхим. Емилиан и йеродякон АтанасийЙеродякон АтанасийЙеродякон Атанасий

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

Поздравително слово на митрополит Неофит и архим. Емилиан

« предишна новинаследваща новина »