ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски литургии в чест на празника Събор на Пресвета Богородица

27 декември 2010 16:15, Софийска митрополия
Празник в Горна Малина

На 26 декември, втория ден след светлото Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, св. Църква радостно отбелязва и празника, посветен на Божията Майка - Събор на Пресвета Богородица. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим викарните епископи на Софийска епархия отслужиха празнични литургии в храмове, посветени на Божията Майка.

Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан оглави св. Литургия в столичния храм „Успение Богородично”, кв. „Малашевци” , в която взеха участие ик. Александър Георгиев - предстоятел на храм „Свети Кирил и Методий”, протойерей Йоан Куков - предстоятел на храма, протойерей Антоний Алексиев - предстоятел на храм „Св. Димитър” и протойерей Йоан Чикалов - предстоятел на храм „Св. Параскева” .

Празнично слово произнесе еп. Йоан, в края на което благодари на отец Йоан Куков за усърдните грижи, които полага за благолепието на храма, енорийския живот и изграждането на православна детска градина в двора на църквата. След края на богослужбата епископът разгледа новопосроените сгради и се запозна с програмата на предстоящите енорийски дейности.

Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, втори викарий на Софийския митрополит, оглави празничното богослужение в храм „Успение Богородично”, гр. Горна Малина, Софийско. С решение на църковното настоятелството от преди една година, Съборът на Пресвета Богородица се чества и като втори храмов празник, който местните са обявили за „зимния ни празник”. В богослужението взеха участие протойерей Кирил Дидов - предстоятел на столичния храм "Св. апли Петър и Павел", свещеник - енорийски свещеник Серафим Янев и дякон Дамян Друмев.

На тържественото богослужение присъстваха председателят на Общинския съвет г-жа Ваня Младенова, зам.- кметът на община Горна Малина - г-н Ангел Жиланов, командирът на поделение 28860, Горна Малина - полк. Пъневски, началникът на РСПБЗН г-н Тихомир Тодоров, зам.-директорът на СОУ „Христо Ботев” - г-жа Емилия Титова, и много жители на Горна Малина.

По време на св. Литургия епископът отличи с офикия „протойерей” енорийския свещеник Серафим Янев. Епископът го награди заради възраждането на активен енорийски живот в Горна Малина, за обновлението, което е направил на храмовете в Горна Малина и Ботунец, за редовното му обгрижване като ефимерий на Кремиковския манастир, за въвеждане и изучаване на предмета „Религия” в местното училище и детска градина, за старанието му да обедини и активизира жителите за съпричастност към църковните дейности. Като пример еп. Григорий спомена за организирането на литийно шествие миналата година за Йордановден, което е било с дължина километър и половина.

След духовното тържество в храма всички присъстващи бяха поканени на празнична трапеза, която бе подготвена с голямо желание и обезпечена от двама именници от енорията - Йосиф Серафимов и Йосиф Ангелов.

Текст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в Горна Малина Празник в Горна Малина  Празник в Горна Малина  Празник в Горна МалинаПразник в Горна Малина ПевцитеПразник в Горна Малина  Празник в Горна Малина  Празник в Горна Малина Празник в Горна Малина  Празник в Горна Малина  Празник в Горна Малина  Празник в Горна Малина   Празник в Горна Малина  ОфикияОфикияНовият протойерейПразник в Горна Малина  Празник в Горна Малина
« предишна новинаследваща новина »