ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня за Стефановден в Лозенския манастир „Св. Възнесение Господне ”

28 декември 2010 11:00, Софийска митрополия
Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"

В навечерието на Стефановден Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, втори викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична вечерня в манастира "Св. Възнесение Господне" в с. Лозен. По дългогодишна традиция празникът на св. Стефан е особено почитан от жителите на Лозен, които се събират за празника в планинския манастир.

Стефановден се почита като втори манастирски празник, на който идват предимно младите хора от селото.

Във вечерното богослужение взеха участие свещеник Емилиян Костадинов – предстоятел на храм "Св. прор. Илия", кв. "Дружба – 2", свещеник Иван Плещов – предстоятел на храм „Св. Николай” в гр. Елин Пелин, който е и ефимерий на манастира, и дякон Дамян Друмев. На певницата участваха и ик. Александър Георгиев - предстоятел на храм „Свети Кирил и Методий”, и протойерей Йоан Куков - предстоятел на храм "Успение Богородично”, кв. "Малашевци".

Редом до монахиня Агатия - игуменка на обителта, застанаха игумения Марина и сестра Варвара от Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел”.

Епископ Григорий, като припомни промислителната история на Христовото Рождество, разказа за мъченическите подвизи на архидякон Стефан, който е и първият мъченик за Христа.

„Отдалечени в тази св. обител от светския шум и суета, нека се помолим на онзи, който се е сдобил с мъченическия венец, който не се е поколебал и е последвал Христа, когато беше призован, който беше един от 70-те апостоли и станал свидетел на Христовите слова и чудеса и с непоколебимост е пристъпил към мъченията в името Господне... нека го призовем да бъде наш застъпник пред Бога, да възнася нашите молитви пред Неговото лице и да сме уверени, че той винаги чува моленията ни...”- каза архиереят.

В края на словото си еп. Григорий поздрави игумения Агатия, която сама се грижи за светата обител и приема многобройните поклонници, която неуморно се труди за благолепието на храма и манастирските постройки, благодари на свещеник Иван Плещов, който се грижи да има редовно богослужение в манастира, и им преподаде патриаршеското благословение.

В чест на празника бе осветено и раздадено петохлебие на поклонниците в светата обител, дошли по труднопроходимия планинския път.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"ПевцитеМонахинитеПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Свещеник Иван Плещов - ефимерий на манастираПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"ПевцитеМолитва Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Свещеник Иван Плещов- ефимерий на манастираБогомолциПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Възнесение Господне"Манастирският храм
« предишна новинаследваща новина »