ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил” гр. Варна

28 декември 2010 11:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Коледуване

В Духовно-просветния център при храм „Св. архангел Михаил”, в рамките на проекта „Традиционна варненска седянка" организира на 24 и 25 декември коледуване. В коледарската група се включиха ученици и младежи от енорията при Морския храм „Св. Николай Чудотворец” и музиканти от НГХНИ „Константин Преславски”.

Коледарската група, която беше разнородна – от малки и големи, от женени и не - посети домовете на християните на 24 декември (Бъдни вечер) и благовести раждането на Спасителя. Коледарската група зарадва с благата вест децата от Дом „Гаврош” и на възрастните хора от Дома за стари хора „Гергана”. Те бяха посрещнати с много радост и внесоха в душите на посрещащите ги рождественската радост на предстоящия празник.

На другия ден – 25 декември, след светата Литургия за Рождество Христово, коледарите поздравиха енориашите в храм "Св. Николай Чудотворец", след което бяха посрещнати в Духовно-просветния център на традиционния коледен концерт на децата от неделното училище.

Всяка година на този ден децата от енорията празнуват заедно своя празник – деня, в който Младенецът се ражда от Пречистата Дева Мария. Родителите от своя страна поднасят подаръци, така както на Христос са били поднесени дарове от мъдреците, дошли от Изток, следвайки необикновената звезда, която ги отвела в пещерата близо до гр. Витлеем.

Коледарите в народните обичаи повтарят овчарите, на които Ангел Господен благовести раждането на Божия Син. След като виждат с очите си Младенеца на мястото посочено от Ангела, те слизат в града и разказват за случилото се на всички. Затова и коледарите тръгват след полунощ на Бъдни вечер, за да изпълнят тихата коледна нощ с радостния възглас: „Родило се е Божие чедо!”

Този проект се финансира в рамките на програмата на Община Варна за Европейска столица на културата.

Снимки: Явор Георгиев

 

 

Снимки

В Дом "Гаврош"В Дом "Гаврош"В Дом "Гергана"В Дом "Гергана"ПриготовлениетоКоледуванеКоледуванеКоледуванеКоледуванеКоледуванеКоледуванеКоледуванеКоледуванеНай-малкият коледарин МануилС най-малкия коледарин Мануил
« предишна новинаследваща новина »