ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Рождество Христово в Търговище

28 декември 2010 14:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът Рождество Христово в Търговище

И ето, всеки от нас, в тази топла утрин се отправи към храма с надеждата да вземе частичка от радостта на Рождеството. Настъпи един чакан и велик миг, “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14) - ехтеше в църквите в Търговище.

В храм „Св. Йоан Рилски” архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов отслужи тържествена Литургия, заедно с вярващите с едно сърце и една уста отправи горещи молитви към Младенеца Иисус. „Ние дълго търсихме нещо, което отдавна загубихме, но което е тъй скъпо и драго на българина. Дори запълнените с пепелта на гордост изминали години не можаха да ни отклонят от пътя, водещ към Младенеца. Забравихме, че само Иисус може да запълни с неземна светлина всяка душа. Поетът Ангелус Силезиус (1624-1677) казва: "Ако Иисус се роди сто пъти във Витлеем и нито веднъж в самия тебе, в твоето сърце, напразен е твоят живот".

В края на службата бе раздаден на християните къшей хляб и глътка червено вино.

+++

В църквата „Св. Успение на Пресвета Богородица” градският хор на Търговище подпомогна църковния хор при храма и това придаде една особена тържественост на службата. В края на богослужението децата от неделното училище поднесоха на присъстващите стихотворения и песни за Рождество Христово.

Отец Димитър Байков, председател на храма, и йерей Бисер Христов, поздравиха децата и раздадоха лакомства. По късно неделното училище посети и храм „Света Троица”, кв. "Въбел", като зарадва йерей Анатоли Тодоров и миряните с коледни песни.

Текст: презвитера Валентина Проданова
Снимки: Ивайло Иванов

 

 

Снимки

Празникът Рождество Христово в ТърговищеПразникът Рождество Христово в ТърговищеПразникът Рождество Христово в ТърговищеПразникът Рождество Христово в ТърговищеПразникът Рождество Христово в Търговище
« предишна новинаследваща новина »