ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на свети архидякон Стефан в гр. Търговище

28 декември 2010 15:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Стефановден в гр. Търговище

На 27 декември – Стефановден - за първи път в Търговищка духовна околия, в храм „Св. Йоан Рилски”, бе посрещнат новият викарий на Варненска и Великопреславска епархия – Главиницки епископ Йоан, който отслужи тържествената св. Литургия в съслужение с архиерейския наместник на гр. Шумен ставрофорен иконом Димитър Николов Стойков, йерей Емил Павлов от гр. Шумен, йерей Николай Николов от гр. Велики Преслав и архиерейския наместник на Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов.

В проповедта си епископ Йоан припомни пътя на св. архидякон Стефан и каза още: „Христовата църква е една прекрасна, величествена сграда, която вече близо 2000 години съществува непоклатимо. А съществува непоклатимо тя, защото е основана върху божествена истина. Върху непоклатима скала на изповеданието на нашата вяра. И тя няма да рухне, нито ще се поклати. Основата е Самият Иисус Христос, темелните камъни са самите апостоли, украшението на светата Църква са мъчениците. И там някъде е този гранитен камък - архидякон Стефан”.

Архиерейският наместник ставроф. иконом Славчо Проданов поздрави с добре дошъл новия викарий на Варненска и Великопреславска епархия: „Там където няма топлина и светлина, там плодовете са кисели. Всички заедно сме една духовна оранжерия, в която ще узреят плодовете на вярата, благочестието, на мира и любовта”.

Църковният настоятел Пламен Ангелов даде тържествен обяд и приветства Главиницки епископ Йоан с добре дошъл.

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Стефановден в гр. ТърговищеСтефановден в гр. ТърговищеСтефановден в гр. ТърговищеСтефановден в гр. ТърговищеСтефановден в гр. ТърговищеСтефановден в гр. ТърговищеСтефановден в гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »