ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стефановден в русенския храм "Св. Георги"

28 декември 2010 15:57, Русенска митрополия
Стефановден в русенския храм "Св. Георги"

На 27 декември, деня на светия първомъченик и архидякон Стефан, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит по установена вече традиция отслужи св. Литургия в русенския храм “Св. Георги”. В богослужбата взеха участие високопреподобните архимандрити Виктор и Емилиан, игумен на Басарбовския манастир, йеромонах Висарион, свещеник Йордан Бойчев, дякон Кирил Синев и йеродякон Атанасий.

По време на св. Литургия високопреосвещеният митрополит Неофит ръкоположи в йеромонашески чин йеродякон Атанасий, брат на Басарбовския манастир. Воден от двамата архимандрити, о. Атанасий беше въведен в светия олтар, където благоговейно коленичи, а епархийският архиерей чрез ръковъзлагане измоли благодатта на Светия Дух да слезе върху ръкополагания. При възгласите “Достоин” новоръкоположеният беше облечен в одеждите на свещеническото достойнство. Беше му даден нагръден кръст, за да помни думите на Спасителя: “Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва” (Марк 8:34). Даден му бе и Требник, за да има възможността да извършва всички свещенодействия, определени за свещеника.

В края на богослужението митрополит Неофит поздрави всички свещеници и миряни с празника на светия първомъченик и архидякон Стефан, благослови именниците и отправи архипастирско наставление към новоръкоположения йеромонах Атанасий, който поема по нелекия път на следовник на Господ Иисус Христос и Неговите апостоли да проповядва на народа Словото Божие и да търпи всичко в Неговото име.

И ние му пожелаваме да не оскъдява вярата му и да не намалява ревността му да служи на Божия олтар, да изпълнява усърдно заръките на свещеноначалието и игумена си и да живее в мир с всички братя и свещенослужители. На многая и благая лета, отче Атанасие, и на добър час!

 

 

Снимки

Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"Стефановден в русенския храм "Св. Георги"йером. Атанасий със своите родителиСтефановден в русенския храм "Св. Георги"
« предишна новинаследваща новина »