ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”

28 декември 2010 11:35, Софийска митрополия
Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”

На 27 декември, Стефановден, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави празничната св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. Повод за архиерейската богослужба бе празникът на св. Стефан, на когото е посветен южният престол в храма.

По време на бомбардировките през 1925 г. той е разрушен и с общи усилия на миряни и духовенство, начело с Българският екзарх Стефан, в скоро време е възстановен.

В съслужение със софийския викарий в богослужбата взеха участие храмовото духовенство и дякони.

По време на причастния канон слово за св. архидякон Стефан произнесе дякон доц. д-р Стоян Чиликов. В него той каза: ”Примерът, който ни дава св. архидякон Стефан, е този, който ни кара да пазим нашата вяра, подарена ни още при св. Кръщение, в която трябва да възрастваме и да я разпалваме през целия наш живот. Животът на християните не е само теоретична вяра, а вярата е живот, живот в Христос. Този живот е в Църквата и седемте тайнства... и най-вече в св. Евхаристия, това е което трябва да следваме в примера, който ни дава св. архидякон Стефан, с неговата любов и всичките му добродетели” - каза още дякон Стоян.

В края на св. Литургия епископ Йоан преподаде на всички отеческия благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, поздрави именниците и им благопожела: „Благодатни сили, Христов мир и благополучие!... До нови и благодатни срещи в Божия храм” - завърши епископът.

След отпуста прозвуча многолетствие и Знеполският епископ раздаде анафора на многобройните вярващи.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Стефановден в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”
« предишна новинаследваща новина »