ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан” в Южния парк

28 декември 2010 18:08, Софийска митрополия
Празничен водосвет при  новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан”

Изобилно валящият сняг и ниските температури не попречиха на столичани на Стефановден да се съберат в Южния парк, за да участват в празничния водосвет при новостроящия се храм „Св. архдякон Стефан”. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим той бе отслужен от викарните епископи Техни Преосвещенства Знеполски еп. Йоан и Браницки еп. Григорий.

В чинопоследованието се включиха протойерей Йоан Куков, председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм, протойерей Кирил Попов, свещеник Георги Спасов, свещеник Валентин Михайлов и дякон Дамян Друмев.

На празничния водосвет присъстваха кметът на район „Триадица” г-н Евтим Евтимов, служители и съветници на Общината. В края на водосвета еп. Йоан като поздрави присъстващите с празника Рождество Христово, отбеляза, че новостоящият се храм е разположен на 1200 кв. м и лично Негово Светейшество е направил първата му копка.

„Днес отправихме молитва за успешно продължение на строителните работи - каза еп. Йоан,- и да благодарим на всички дарители, общински съветници, технически лица, изпълнители и всички, които полагат усилия този храм да се въздигне. Този храм е единствен в София, посветен на св. Стефан и се явава единствен за този квартал. Нека св. Стефан ни дава сили и благодат, добро устроение за общата ни работа за изграждането на този храм, тъй като Църквата благославя, ръководи, утвърждава, но винаги е разчитала на помощта на миряните. Нека заедно продължим изграждането на този храм и в скоро време да го видим завършен! Нека настъпващата 2011 г. да даде надежда за по-добър живот, повече вяра, зачитане на човешкото достойнство и любов към Бога и ближните” - благопожела архиереят.

Викарните епископи поръсиха със светена вода строежа и присъстващите, след което дълго време отговаряха на въпросите на многобройните представители на българските медии.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничният водосветПразничен водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан”Празничният водосветСред присъстващите беше и кметът на община "Триадица"Празничен водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан”Празничен водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан”Празничен водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан”Кметът на общината се благославя от еп. ЙоанКметът на общината се поздравява с отец  Йоан КуковЕп. Йоан пред многобройните камери и диктофони на софийските журналистиЕп. Йоан и г-н Евтимов Еп. Йоан и архитектът на строящия се храм г-жа Ц. Разсолкова
« предишна новинаследваща новина »