ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗЯВЛЕНИЕ на Сливенския епархийски съвет

29 декември 2010 12:01, Сливенска митрополия
Сливенска св. Митрополия

Сливенският епархийски съвет се запозна с информацията, тиражирана в медиите, че Общинският съвет на гр. Созопол е гласувал решение в гр. Созопол да бъде издигната 13-метрова позлатена статуя на езическия бог Аполон.

Във връзка с това решение на кмета и общинските съветници на гр. Созопол, Сливенският епархийски съвет категорично протестира против опита и намерението на созополските управници да възродят култа към езическия бог Аполон.

Историята говори, че на мястото на днешния град Созопол през 610 г. преди Рождество Христово, когато се е изповядвала езическа религия, е основана елинска колония под името Аполония Понтика. Името на колонията идва от бог Аполон, който в езическия свят се е считал за закрилник на колониите. Този град е просъществувал до първи век преди Христа. През 72 г. римският пълководец Марк Локул го е разрушил до основи, а статуята на Аполон е била пренесена в Рим. Така този езически град е изтрит от картата на стария езически свят.

След раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос, християнството в земите край Черно море е било проповядвано от св. апостол Андрей Първозвани. До началото на четвърти век гръцкото население по тези места масово е приело християнството, затова и през 313 г. император Константин Велики го обявил за официална религия във Византийската империя. По това време се възражда и старата езическа колония, вече под името СОЗОПОЛИС, което значи ”град на спасението”. Така новият християнски град става център на християнството в южна Тракия и резиденция на Константинополския патриарх.

През 812 г. хан Крум присъединява Созопол към пределите на българската държава.

Град Созопол вече 2000 години е традиционно християнски град, в който има стотици християнски символи, напомнящи за величието на християнската вяра и култура, която вяра и днес изповядва населението на града. Днешният гр. Созопол няма нищо общо с древния езически полис Аполония Понтика. Намерението на управата на града да бъде издигнат златен езически идол в чест на езическия бог Аполон е кощунство спрямо християнската вяра, спрямо покровителите на града: св. Йоан Кръстител, чиито мощи са положени там; св. апостол Андрей Първозвани, който е проповядвал Христовата вяра там; св. Богородица, в чиято чест има въздигнат старинен православен храм; св. Георги Победоносец, на чието име е посветен централният градски храм; св. братя Кирил и Методий, заради чиито заслуги е построен величествен храм; св. Зосима, местен жител, пострадал мъченически за православната вяра; св. Марина, която е покровителка на града и на още над 20 християнски светци и мъченици, в чиято чест през Средновековието са били построени християнски храмове, а днес православните жители на Созопол въздигат параклиси върху техните основи.

Сливенският епархийски съвет призовава православните християни от гр. Созопол да се противопоставят и да не допускат изграждането на езическата статуя на Аполон. Реализирането на този антиправославен проект ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на гр. Созопол и неговите жители. Преди 10 години целият християнски свят тържествено отбеляза 2000 години от Рождество Христово. Изпълнението на такъв проект е крайно несъвместимо с това неповторимо събитие. Недопустимо е в православна България, приела християнството преди повече от 1140 години, да се възражда култ към езически идоли. Сравнението на кмета г-н Рейзи, че с изграждането на статуя на Аполон Созопол ще заприлича на Рио де Женейро и Барселона е несъстоятелно, защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог.

Председател на Сливенския епархийски съвет

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

 

 

« предишна новинаследваща новина »