ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗЯВЛЕНИЕ на Сливенския епархийски съвет

29 декември 2010 12:01, Сливенска митрополия
Сливенска св. Митрополия

Сливенският епархийски съвет се запозна с информацията, тиражирана в медиите, че Общинският съвет на гр. Созопол е гласувал решение в гр. Созопол да бъде издигната 13-метрова позлатена статуя на езическия бог Аполон.

Във връзка с това решение на кмета и общинските съветници на гр. Созопол, Сливенският епархийски съвет категорично протестира против опита и намерението на созополските управници да възродят култа към езическия бог Аполон.

Историята говори, че на мястото на днешния град Созопол през 610 г. преди Рождество Христово, когато се е изповядвала езическа религия, е основана елинска колония под името Аполония Понтика. Името на колонията идва от бог Аполон, който в езическия свят се е считал за закрилник на колониите. Този град е просъществувал до първи век преди Христа. През 72 г. римският пълководец Марк Локул го е разрушил до основи, а статуята на Аполон е била пренесена в Рим. Така този езически град е изтрит от картата на стария езически свят.

След раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос, християнството в земите край Черно море е било проповядвано от св. апостол Андрей Първозвани. До началото на четвърти век гръцкото население по тези места масово е приело християнството, затова и през 313 г. император Константин Велики го обявил за официална религия във Византийската империя. По това време се възражда и старата езическа колония, вече под името СОЗОПОЛИС, което значи ”град на спасението”. Така новият християнски град става център на християнството в южна Тракия и резиденция на Константинополския патриарх.

През 812 г. хан Крум присъединява Созопол към пределите на българската държава.

Град Созопол вече 2000 години е традиционно християнски град, в който има стотици християнски символи, напомнящи за величието на християнската вяра и култура, която вяра и днес изповядва населението на града. Днешният гр. Созопол няма нищо общо с древния езически полис Аполония Понтика. Намерението на управата на града да бъде издигнат златен езически идол в чест на езическия бог Аполон е кощунство спрямо християнската вяра, спрямо покровителите на града: св. Йоан Кръстител, чиито мощи са положени там; св. апостол Андрей Първозвани, който е проповядвал Христовата вяра там; св. Богородица, в чиято чест има въздигнат старинен православен храм; св. Георги Победоносец, на чието име е посветен централният градски храм; св. братя Кирил и Методий, заради чиито заслуги е построен величествен храм; св. Зосима, местен жител, пострадал мъченически за православната вяра; св. Марина, която е покровителка на града и на още над 20 християнски светци и мъченици, в чиято чест през Средновековието са били построени християнски храмове, а днес православните жители на Созопол въздигат параклиси върху техните основи.

Сливенският епархийски съвет призовава православните християни от гр. Созопол да се противопоставят и да не допускат изграждането на езическата статуя на Аполон. Реализирането на този антиправославен проект ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на гр. Созопол и неговите жители. Преди 10 години целият християнски свят тържествено отбеляза 2000 години от Рождество Христово. Изпълнението на такъв проект е крайно несъвместимо с това неповторимо събитие. Недопустимо е в православна България, приела християнството преди повече от 1140 години, да се възражда култ към езически идоли. Сравнението на кмета г-н Рейзи, че с изграждането на статуя на Аполон Созопол ще заприлича на Рио де Женейро и Барселона е несъстоятелно, защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог.

Председател на Сливенския епархийски съвет

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

 

 

« предишна новинаследваща новина »