ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественските празници в Българската православна църковна община ”Св. Йоан Рилски”, Атина

30 декември 2010 11:25, Българска Патриаршия
Рождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, Атина

Особено тържествено е в украсена Атина. Някак тържествена е и атмосферата - всички са в очакване на светлия християнски празник Рождество Христово! Камбаните на повечето атински храмове бият от 5 ч. сутринта и възвестяват благата вест за Раждането на Спасителя. Храмовете са празнично украсени, а в тях звучи велегласният тропар „Твоето Рождество Христе, Боже наш, възвести радост на цялата вселена".

Празнично бие и камбаната на българския храм в града - „Св. Йоан Рилски”. В храма богослужението се води от архимандрит Атанасий (Султанов), а на клира стройно, на византийски разпев, пеят протопсалт Мелетий Велчев и псалт Александър Ганчев. По традиция богослужението се води на два езика - български и гръцки, което не смущава никого.

Доста българи са дошли в днешния ден в храма, но не само те, а и доста гърци от квартал ”Агии Анаргири” (квартала, в който се намира българският храм) стоят редом едни до други и отправят своите молитви към Родилия се Богомладенец.

В своята проповед отец Атанасий припомни духовния смисъл на празника, защото в последните години, както подчерта той, празникът придобива все повече и повече светски характер. Духовникът пожела на всички да почувстват едно наистина духовно тържество, изпълнено с много надежда - такава, каквато донесе преди повече от 2000 години витлеемският Младенец.

Множество богомолци в този ден пристъпиха към свето Причастие.

На следващия ден, 26 декември (Неделя след Рождество Христово), църковното настоятелство бе решило тържествено да отбележи празника и с всенародно веселие след богослужението. В тази неделя в повечето храмове на Гръцката православна църква се отслужва древният чин на Якововата литургия, защото в тази неделя си спомняме и паметта на св. ап. Яков, брат Божий. За втори път от съществуването на българския храм в гръцката столица св. Яковова литургия бе отслужена и в него. Тя завърши с кратко литийно шествие, след което архимандрит Атанасий прочете Рождественското послание на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ. Накрая той отново поздрави всички със светлия празник и им пожела много здраве, радост и най-вече напредък в духовния живот.

Последва кратка програма, подготвена от фолклорна формация „Родина" с ръководител маестро Александър Костадинов и трио „Родни звуци”. Прозвучаха познати любими коледни песни от цяла България. След програмата на площада пред храма се изви кръшно българско хоро. Накрая отец Атанасий се обърна към събралото се множество с думите: „Скъпи братя и сестри, многообични ми сънародници, нека Рождественската благодат бъде с всички вас! Сърцето ми е изпълнено с радост, гледайки ви всички събрани наедно. Длъжни сме да пазим своите вяра и традиции дори далеч от Родината и наше задължение е да ги предадем на идните поколения. От все сърце ви желая идната 2011 година да бъде за всички ви изпълнена с много радост и надежда за идните дни, но най-вече изпълнена с Божията благодат, която да ръководи всеки един от нас по пътя към вечния живот!”

За съжаление и по необясними причини и в двата дни богослуженията и празникът не бяха почетени от нито един представител на българските училища в Атина – „Свети Кирил и Методий” и „Преп. Паисий Хилендарски”.

 

 

Снимки

Рождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, АтинаРождественски празници в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, Атина
« предишна новинаследваща новина »