ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в манастира „Св. Марина”, Варненска и Великопреславска епархия

30 декември 2010 13:48, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

На 23 срещу 24 декември 2010 г. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи вечерня в манастира „Св. великомъченица Марина”, който се намира на 37 км северозападно от гр. Варна, в посока гр. Добрич, в землището на варненското село Ботево.

В края на вечернята той извърши монашеско пострижение. В скромна обстановка, в присъствието, с малки изключения, само на монашеското братство, каквото беше желанието на кандидата, протойeрей Александър Петров даде монашески обети и прие от ръцете на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил пострижение в малка схима. Новият монах бе воден под мантия от архимандрит Гервасий (Белухов), архиерейски наместник на Добричка духовна околия и игумен на манастира.

На новопостригания, който вече е получил свещеническо ръкоположение, бе дадено от митрополит Кирил монашеското име Аверкий. След пострижението йеромонах Аверкий бе поздравен с традиционното: „Как ти е името, брате?... – Спасявай се в Господа!”

Накрая новият йеромонах Аверкий бе въдворен в килията си, като даде скромна постна, но официална вечеря, по време на която, както му е редът, застанал прав, в пълно монашеско одеяние, прочете житията на св. равноапостолен Аверкий, епископ Йераполски чудотворец (22 октомври), и на честваните на деня светии: преп. мъченица Евгения и преподобни Николай войн, българин (24 декември).

Йеромонах Аверкий (в света протойерей Александър Петров) е роден на Възкресение Христово, на 29 април 1962 г. в гр. Варна. Средното си образование завършва в Трета гимназия в родния си град. Отбива редовната си военна служба, по време на която е жестоко репресиран за вярата и свободомислието си от безбожната атеистична власт и изтърпява двегодишна политическа присъда в Старозагорския затвор, след което работи като дърводелец. В свободното си време служи като възкресно-празничен клисар-свещопродавец в София и Варна, а по-късно и като псалт и диригент на църковния хор в храм „Успение на Пресвета Богородица” в гр. Аксаково.

На 13 ноември 1988 г. той се венчава за Антоанета Петрова. На 8 октомври 1989 г. е ръкоположен за дякон, а на другия ден - за презвитер от тогавашния викарий на Софийския митрополит, и сегашен Русенски митрополит Неофит.

През юни 1994 г. завършва пълния курс на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и на 2 октомври 1994 г. в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” – гр. Варна, е удостоен с протойерейство от сегашния Старозагорски митрополит Галактион.

По решение на Всеправославния събор от 30 септември - 1 октомври 1998 г. в София и след покаяние той е приет в каноническо църковно общение за служение като протойерей на 1 януари 1999 г. от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

На 20 март 2009 г. протойерей Александър Петров овдовява.

От месец май 2009 г. е на послушание в манастира „Св. Марина”, с. Ботево, и енорийски свещеник в селата Игнатиево и Изворско.

На 23 декември 2010 г. е постриган в манастира „Св. великомъченица Марина” от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и му е дадено монашеското име Аверкий йеромонах.

Текст: йеромонах Аверкий

 

 

« предишна новинаследваща новина »