ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Василовден в Русе

02 януари 2011 17:25, Русенска митрополия
Василовден в Русе

На 1 януари, Василовден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков отслужи божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе заедно с храмовото духовенство.

Проповед за празника произнесе г-н Ангел Младенов, секретар на Русенската св. митрополия. В първата част от своята проповед той обясни на вярващите смисъла на Христовото обрезание, а във втората представи житието на прославяния в този ден св. Василий Велики (330-379), архиепископ на Кесария Кападокийска (Мала Азия). В негова чест бе отслужена Василиева св. Литургия, която Православната църква е отредила да се отслужва общо десет пъти в рамките на годишния празничен кръг.

В края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави вярващите с настъпилата 2011 г., като им пожела: „Да оделотворяваме в живота си Христовите заповеди, които не са тежки, а са толкова спасителни, стига да им повярваме и да не се считаме над тях или по-мъдри от тях, или повече знаещи от Този, Който всичко знае, всичко може и всичко е сътворил тук, на тази земя. Да Му бъдем верни чеда и Той да бъде нашият небесен Отец, Покровител и Спасител. Амин”.

Духовниците отслужиха новогодишен молебен, благодарейки на Бога за всичките Му благодеяния към българския народ през изминалата година и за преуспяването ни във всяко добро дело през настъпилата 2011 година.

Всички изпяхме многолетствие за светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим, за членовете на Св. Синод на Българската православна църква, българския народ и правителството.

Честитим новата 2011 г. на благочестивите православни християни, като им пожелаваме да започват всяко добро начинание с молитва към Бога, Който е съкровище на благата и Подател на живота!

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Василовден в РусеМалък входВелик входВелик входВелик входВасиловден в РусеНовогодишен молебенВасиловден в РусеМитрополит НеофитПри гостоприемния Русенски митрополит Неофит
« предишна новинаследваща новина »