ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Скръбна вест от Доростолска епархия

02 януари 2011 20:12, Доростолска митрополия
Свещеноиконом Руси Хаджидимитров

На 2 януари 2011 г. се престави в Господа един съработник на Господнята нива и наш духовен събрат - свещеноиконом Руси Стефанов Хаджидимитров, на 91 години.

Завършил духовна семинария през 1941 г. в София, през 1954 г. завършва и Духовната академия. През 1941 г. е ръкоположен за дякон от митрополит Йосиф Варненски. През същата година е ръкоположен и за свещеник. Награден е с офикия "протойерей" през 1956 г., а през 1960 г. е отличен с офикия "иконом" от Доростолски и Червенски митрополит Софроний.

В периода 1958-1990 г. е архиерейски наместник на гр. Силистра, като в продължение на 6 години е и енорийски свещеник на село Айдемир.

Участвал е в Отечествената война като дивизионен свещеник през 1944-1945 г. в Пета дивизия.

Нашият скъп събрат, приел духовно звание и турил ръката на ралото, самоуверено гледаше само напред и нагоре. Като добър пастир той винаги беше на своя пост. В пастирското си служение се прояви най-вече като добър молитвеник. Винаги с голямо благоговение предстоеше пред Божия престол и усърдно се молеше, изпросвайки с благодатни молитви нужното и полезното за всички нас. Свещеноиконом Руси Хаджидимитров беше в постоянна грижа за повереното му стадо, защото добре знаеше отговорността на пастирското служение. Ето защо, за него спокойно могат да се отнесат думите на св. ап. Павел: ”С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих: прочее, очаквам венеца на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведният съдия "(2 Тим. 4:7-8).

На 3 януари 2011 г. в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” от 8,30 ч. ще бъде извършена Заупокойна св. литургия, а опелото ще бъде извършено от 14,00 ч. от Доростолския митрополит Амвросий и духовенството на епархията.

Бог да го прости и да бъде вечна паметта му!

Текст: Йордан Петров

 

 

Снимки

Свещеноиконом Руси Хаджидимитров
« предишна новинаследваща новина »