ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Руската църква в София за празника на св. Серафим Саровски

02 януари 2011 20:30, Софийска митрополия
 Празник в  Руската църква

И тази година на 2 януари, когато Православната ни църква чества паметта на един от най-почитаните съвременни светци в целия православен свят - св. Серафим Саровски Чудотворец, и заедно с него отбелязва паметта на св. Силвестър, папа Римски, в храм “Св. Николай Чудотворец” на Руското подворие в столицата бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе отслужена от Техни Преосвещенства Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиереите в богослужбата взеха участие предстоятелят на храма йеромонах Зотик (Гаевски), представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, и от храмовото духовенство прот. Николай Нешев и дякон Сава Кокудев.

Християни от цяла София преизпълниха храма, за да покажат своята любов и почит и се поклонят пред преподобния Саровски чудотворец, чието успение и второ намиране на св. мощи честваме днес.

По време на свещеническото причащение със слово за новата 2011 година към християните се обърна йеромонах Зотик. Той прикани всеки да направи равносметка за делата си през изминалата година, като се вгледа в себе си и види колко неща не е извършил поради забравяне, леност или гордост... Той призова да се обърнем към Бога и Го помолим да ни прости прегрешенията, да ни укрепи и окрили за добри дела. „Така с нови сили да влезем в настъпващата нова година и се постарем да изпълним в живота си препоръките на св. Серафим Саровски за добродетелен живот” - завърши отец Зотик.

След причастяване на многобройните малки християнчета Стобийският еп. Наум преподаде патриаршеския благослов на всички, които намират утеха и наставление във вярата в Руския храм „Св. Николай Чудотворец” и благопожела по молитвеното застъпничество на св. Серафим, Бог в скоро време да изпълнява молитвите и прошенията, като това да бъде за наша духовна полза и Божия слава.

Накрая йеромонах Зотик благодари на епископите за участието им в общата духовна радост и изрази надежда това епископско съслужение в този храм и на този ден да се превърне в традиция за радост на всички български и руски християни.

Празникът на св. Серафим Саравски в храма завърши с многолетствие за първойерарсите на двете православни църкви - Българската и Руската - и за благочестивите ни народи, след което присъстващите се отправиха към криптата на църквата, за да се поклонят и на гроба на владика Серафим Соболев.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

 Руската църкваПразник в Руската църква Празник в Руската църква Празник в Руската църква Стобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанПрот. Николай НешевПразник в Руската църква Празник в Руската църква Празник в Руската църква Йеромонах ЗотикЙеромонах ЗотикПразник в Руската църква Празник в Руската църква Празник в Руската църква Стобийски еп. НаумПрот. Николай НешевПразник в Руската църква Празник в Руската църква Празник в Руската църква Празник в Руската църкваПразник в Руската църкваПразник в Руската църкваПразник в Руската църква
« предишна новинаследваща новина »