ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

133 години от Освобождението на София

04 януари 2011 15:32, Софийска митрополия
Молебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на София

С благодарствен молебен в митрополитската катедрала “Св. Неделя” започна празничният ден, в който се отбелязват 133 г. от Освобождението на София от турско робство.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим благодарственият молебен бе отслужен от Техни Преосвещенства Знеполски епископ Йоан и Браницки еп. Григорий, викарии на Софийския митрополит, в съслужение с предстоятели и представители на всички храмове в Софийска духовна околия.

Молитвено участие взеха зам.-кметът на Столична община г-н Минко Герджиков, общински кметове, директорът на Националния църковен историко-археологически музей г-н Николай Хаджиев, началникът на Регионалния инспекторат по образование г-жа Ваня Кастрева, проф. Аксиния Джурова - директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”към СУ, г-жа Елинка Бояджиева - председател на Софийския комитет "Васил Левски", представители на Националното дружество „Традиция", на Сдружението за приятелство с Русия "Св. Александър Невски" и др.

В края на молебена еп. Йоан се обърна към присъстващите софиянци и припомни паметните събития, които преди 133 години са променили съдбата на София. Той ни призова да въздадем благодарност към Всеподателя Бога за това, че ни е дарил светата православна вяра, която е окриляла през вековете българския народ и му е давала сили да превъзмогва всички трудности, беди и злощастия. „Затова и ние днес благодарим на всички наши воини и възнасяме молитва към Бог да ги упокои в селенията на праведните...” - каза още архиереят. (Цялото слово може да видите в края на новината.)

Софийският викарий поздрави и преподаде на кметското и общинското ръководство на столицата, както и на всички жители на града, отеческия благослов на Негово Светейшество Българският патриарх Максим и призова да помним и почитаме своето минало.

След молитвената благодарност към Бога присъстващите държавници, общественици и миряни се отправиха в литийно шествие, предвождано от софийското духовенство, към паметника на Цар Освободител на площад "Народно събрание". Празничен камбанен звън от централните храмове огласяше по целия път литийното шествие до паметника, където бяха поднесени венци и цветя.

СПРАВКА:

На 4 януари 1878 г. руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко влизат в София, след като турците са започнали да се оттеглят и опитът им да запалят града е осуетен с помощта на чуждестранните консули. Руските войски са посрещнати от софиянци в центъра на града, а генерал Гурко се обръща към тях с думите: "Днес стъпих във втората столица на България. Дано Бог помогне да освободим останалата част от България със силата на руската войска". След това в катедралния храм “Св. Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен в присъствието на генeрал Гурко. На този ден софийското духовенство по създадена традиция отслужва това последование в чест на събитието.

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Молебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на София Знеполският еп. Йоан произнася слово по повод 133 г. от Освобождението на СофияМолебен в храм "Св. Неделя" по случай 133 години от Освобождението на СофияВ храмаЛитийно шествие по случай 133 години от Освобождението на СофияЛитийно шествие по случай 133 години от Освобождението на СофияЛитийно шествие, послучай 133 години от Освобождението на София  Литийно шествие, послучай 133 години от Освобождението на София  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител  Поднасяне на цветя пред паметника на Цар Освободител Пред паметника на Цар Освободител Пред паметника на Цар Освободител

Видео

текст

Файлове

« предишна новинаследваща новина »