ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”

06 януари 2011 21:40, Софийска митрополия
Богоявленският кръст

На Богоявление по утвърдена вече традиция Столична община заедно със Софийска св. митрополия организират извършването на ритуалното хвърляне на кръста във водите на езерото в кв. “Дружба”.

С литийно шествие от духовенство и миряни, тръгващо от храм „Св. Наум Охридски” край езерото, започна тържественият ритуал, на който присъстваха хиляди софиянци, чакащи да бъдат поръсени със светена вода за благословение и да станат свидетели на изваждането на светия кръст.

Празничният водосвет, извършен край западния кей на езерото в кв. "Дружба", бе отслужен от викарните епископи на Софийския митрополит Максим – Знеполски еп. Йоан и Браницки еп. Григорий, в съслужение със свещенослужители от Софийска епархия.

На великото водоосвещение присъстваха Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод, зам.- председателят на парламента г-н Лъчезар Иванов, областният управител на София г-н Данаил Кирилов, зам.- кметът на Столична община г-н Милко Герджиков, кметът на столичния район "Искър" г-н Йордан Томов, почти всички районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

„Днес, когато празнуваме всички Божието благоволение към нас, молим Бог да ни даде мъдрост, сили и радост на всички нас, за да си очистим сърцата и да приемем Божията благодат, която снизходи” - каза в словото си Знеполският еп. Йоан.

Софийският викарий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим всички представители на държавността, на общините, християните и всички именници и им благопожела здраве, дългоденствие и мирен живот. След като поръси с богоявленска вода присъстващите, в литийно шествие духовенството се отправи към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат във водите за кръста.

В борбата за богоявленския кръст тази година премериха сили 59 смелчаци. В ледените води на езерото най-бърз се оказа 21-годишният Ангел от гр. Кърджали - студент трета година в Техническия университет. Той сподели, че скача за седми път за богоявленския кръст, но досега само в родния си град Кърджали. На всички, а и на себе си той пожела здраве и благоденствие.

На победителя наградата бе връчена от кмета на столичния район "Искър" г-н Йордан Томов, който в днешния ден празнува своя имен ден.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Замръзналото езеро, притихнало в очакванеМалкият иподякон на старинен храм "Св. София"Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Победителят Ангел с богоявленския кръст в ръкаПобедителят Ангел с богоявленския кръст в ръкаБогоявленският кръстБогоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”Богоявленски водосвет на езерото в столичния кв. „Дружба”
« предишна новинаследваща новина »