ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Търговище

06 януари 2011 17:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Богоявление в Търговище

Богоявление е! Християните от Търговище чакат с нетърпение този ден. Организацията започва седмица преди празника. Да се набавят средствата, да се уведоми Общината, и полицията - за охраната, да се почисти и напълни шадраванът...

На самия празник от ранни зори гражданите на Търговище са в църквите за службата. Духовниците и присъстващите християни, отдадени на молитви и песнопения, изпълнени с благодатта на Светия Дух, отиват до центъра, за да пресъздадат историческото събитие - Кръщението на Господ наш Иисус Христос – кулминацията на Богоявленския празник.

„Ритуалът датира от древността, да се скача във водни басейни, за да се извади хвърленият от свещеника кръст. Не знаех как се е празнувал Йордановден в Търговище преди 1991 г. - разказва архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов, - но като разглеждах града, ми хареса разположението на шадравана в центъра, където има достатъчно площ, за да се събере множество народ. Беше смела идея и не бях сигурен дали Общината ще ми разреши дръзкото начинание. Тогава кмет на града беше г-н Петър Карагеоргиев, а заместник-кмет - г-н Румен Такоров, които бяха ключовите фигури за изпълнението на плана ми за Богоявление. Те бяха хората, които с желание и радост прегърнаха идеята за възобновяването на Богоявленския празник.

Не могат да ни спрат нито студ, нито вятър. Всяка година имаме притеснения единствено с това, дали ще има достатъчно желаещи да скочат в ледените води да извадят кръста. А празникът изисква дори време, в което кръстът да замръзне.

Не мога да го забравя първия Богоявленски водосвет. Никой тогава не посмя да скочи в ледените води, само един смелчага, познатият на всички добър християнин Веселин Николов, сложи началото. През ледения 6 януари 1997 г. беше хвърлена около стотина килограма морска сол, за да не замръзне водата, когато донаборници от школата за шофьори в града скочиха за кръста. Излизайки от шадравана, по дрехите им имаше тънка корица лед, но самите те бяха толкова щастливи, че не усещаха пронизващия ги студ. Веднага бяха качени в линейката, която беше дежурна пред Общината. Още с първото излизане на площада, преди 20 години, бях убеден, че с подкрепата на хората и Общината, традицията ще се запази. Трудно можеше да се спре едно тържество на духа, което изпълваше площада и доставяше небесна радост на всички присъстващи” - завършва разказа си ставрофорен иконом Славчо Проданов.

И днес на площада всички с нетърпение очакват тържествения ритуал. Архиерейският наместник, в съслужение с протойерей Димитър Байков, йерей Бисер Христов и йерей Анатоли Тодоров, хвърли кръста. Кметът на града д-р Красимир Мирев, Валери Симеонов – секретар на Община Търговище, депутати и гости поздравиха 23-годишния Георги Янчев Димитров, който тази година, от 15 смелчаци, извади от ледените води кръста.

Всички участници идват по желание, знаейки че 6 януари е ден на светия Кръст. Скачат заради самия празник, който носи благословение, носи здраве, носи благопреуспяване на дома и семейството.

Видеокартина от ритуала можете да видите тук:

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Богоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в Търговище
« предишна новинаследваща новина »