ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Неврокопска епархия

06 януари 2011 21:25, Неврокопска митрополия
Благословение от Неврокопския митрополит Натанаил за победителя в гр. Гоце Делчев

На празника Богоявление хиляди православни християни от Неврокопска епархия почетоха празника и взеха участие в богослужението, литията, освещаването на водите и традиционното хвърляне на светия кръст. Тази година радващо за всички бе положителната промяна в поведението на участниците, предимно млади хора, при изваждането на светия кръст от ледените води, като празникът протече без инциденти и при добра организация.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил по традиция отслужи божествената св. Литургия в църквата „Свети Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев. Той заедно с храмовото духовенство в литийно шествие премина през ул. „Търговска” и достигна река Градска, където хвърли светия кръст. За втори път Андон Балтаджиев, на 30 години, бе щастливецът, извадил кръста от водата в надпреварата с още 7 младежи. Той получи от митрополита за благословение златно кръстче, а паричната награда дари на Дома за деца лишени от родителски грижи „Иван Кюлев” в гр. Гоце Делчев.

В Благоевград Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил отслужи света Литургия и Велик водосвет в църквата „Св. Въведение Богородично”, кв. „Вароша”. Над 50 младежи нагазиха във водите на река Бистрица, за да участват в ритуала, като голяма част от тях взеха участие и в богослужението и литията. Светият кръст бе изваден от 28-годишния Стоян Стойчев от кв. „Грамада”, занимаващ се със строителство, който за 7-ма поредна година участва в ритуала. След това Негово Преосвещенство еп. Даниил по традиция освети бойните знамена на армията на пл. „Гоце Делчев” в областния град.

В гр. Петрич участниците в надпреварата за изваждането на кръста от водите на река Луда Мара, на един от мостовете в кв. "Виздол", бяха 14, а най-бърз бе 22-годишният Димитър Карабелски.

В Сандански в надпревара с 30 младежи 17-годишният Любомир Алексиев извади кръста от басейна на плувния интернат. Той е ученик от XI клас на гимназия "Яне Сандански" и за първи път участва в ритуала.

В Кресна 10 смелчаци скочиха във водата, за да уловят кръста, а десетки жители се стекоха да наблюдават ритуалното му хвърляне. Кръстът бе хвърлен в езерото на храм „Св. Иван Рилски” от отец Георги Танчев, а 24-годишният Лазар Йорданов Чаушев извади богоявленския кръст.

26-годишният Атанас Петров Джупанов пръв успя да извади светия кръст от ледените води на езерото в парка на Разлог, там общо 17 мъже се хвърлиха в студените води.

Над 2000 души от община Симитли, заедно с кмета Апостол Апостолов, се събраха тази година да проследят ритуала по хвърляне на честния кръст във водите на река Струма. 40-годишният Йордан Димитров Филипов, експерт в Агенция "Митници", се пребори с над 20 смелчаци във водите на Струма. Щастливият именяк за трети път изважда кръста от водите. И тази година, както и предишните два пъти, Йордан Филипов ще дари паричната лепта, която му се полага, на църквата в гр. Симитли.

 

 

Снимки

На Богоявление в БлагоевградНа Богоявление в гр. СанданскиНа Богоявление в РазлогНа Богоявление в гр. Симитли
« предишна новинаследваща новина »