ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявленско богослужение и водосвет в Русе

07 януари 2011 02:35, Русенска митрополия
Богоявленско богослужение и водосвет в Русе

На 6 януари светата ни Църква тържествено отбелязва деня на Богоявлението – ден в който нашият Господ Иисус Христос прие покайно кръщение от св. Йоан Кръстител в река Йордан и започна Своето спасително учение на земята.

В този тържествен ден множество народ се стече в катедралния храм „Света Троица“, за да присъства на празничната св. архиерейска Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в съслужение с Месемврийския епископ Иаков и храмовото духовенство. Службата премина в молитвено настроение, като много вярващи се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. След отпуста епархийският архиерей се обърна с проповед към присъстващите, в която изтъкна важното значение на Богоявлението в Божия спасителен план за човечеството.

След края на литургията, в 11,00 часа пред катедралния храм се събраха свещеници и миряни от целия град, за да се включат в литията от храма до река Дунав, където по обичай се провежда Богоявленски водосвет, освещават се бойните знамена на Българската армия и водите на реката, като се хвърля и изважда св. кръст.

Предвождана от хоругви и икона на празника, литията, начело с митрополит Неофит премина през центъра на града и се насочи към реката.

Въпреки студеното време, шествието беше следвано от много хора и от катедралния хор. По пътя всички пееха тропара на празника. След като пристигнаха на определеното място, свещенослужителите заеха своите места на специално издигнат за целта подиум. До трибуната се бяха събрали и представители на общинската и държавна власт, както и народни представители – областният управител Пламен Стоилов, кметът на Русе Божидар Йотов, председателят на Общинския съвет доц. Васил Пенчев, депутатът Пламен Нунев и др.

Строени бяха представителни части на Българската армия от сухопътните и военно-въздушните сили. Общинският духов оркестър изпълняваше тържествени маршове.

Официалната част започна с приемане на военния строй от военния комендант, след което започна чинът на Богоявленския водосвет. След като освети водата, Негово Високопреосвещенство освети бойните знамена и поръси военнослужещите. Реч произнесе областният управител Пламен Стоилов.

Свещенослужителите слязоха на специално подготвен понтон в река Дунав, от където щеше да се хвърля кръстът. Това място на река Дунав не е случайно избрано. То е наситено с много история и героизъм. На броени метри, на насрещния бряг, се вижда мястото, откъдето някога е тръгнала за своя подвиг славната чета на Христо Ботев, а на нашия бряг героичното семейство на баба Тонка Обретенова е подслонявало четници и революционери. На същото място Ангел Кънчев се прострелва, за да не падне в ръцете на врага.

На понтона с нетърпение чакаха десет смели мъже, готови да се хвърлят в ледените води на голямата река, за да извадят кръста. Времето беше много студено и гъста мъгла се стелеше над земята, но това не отказа никого. Митрополит Неофит хвърли кръста във водите, като най-бърз и подготвен да хване кръста се оказа 22-годишният младеж Светлозар Савов от гр. Златарица, Великотърновско, който е студент по кинезитерапия в Русенския университет. Той има голямото щастие за трета поредна година да изважда кръста в град Русе. Видимо възрадван, Светлозар целуна св. Кръст, като го донесе на митрополит Неофит, който го поръси, благослови и го дари с подарък. После митрополитът поръси присъстващите със светена вода, като пожела много здраве и успехи на именниците и на всички, празнуващи светлия празник на Богоявлението.

Текст, снимки и видео: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Богоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в РусеБогоявленско богослужение и водосвет в Русе

Видео

Проповед на митрополит Неофит

Реч на областния управител

Изваждане на кръста от река Дунав

« предишна новинаследваща новина »