ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в гр. Монтана

07 януари 2011 13:10, Видинска митрополия
Видинска света митрополия

В гр. Монтана в централния храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, бе отслужена тържествена света Литургия във връзка с отбелязването на един от големите Господски празници – Богоявление.

Светата Литургия бе отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, в съслужение с отец Божидар Димов, свещенослужител от Чикаго, както и с храмовото духовенство.

Проповед върху Кръщението на Господ Иисус Христос и Богоявлението произнесе отец Божидар, а архимандрит Антим след светата Божествена литургия благослови и поздрави вярващите християни от името на Видинския митрополит Дометиан и им пожела Божието явление да се изобрази в сърцата и душите им, та с духовна грижа за своето спасение да преодоляват всичко в своя живот с християнска добродетел и радост.

Гост в молитвеното литургично богоявленско последовение бе г-н Златко Живков, кмет на община Монтана, както и хилядно множество вярващи християни, дошли да споделят радостта си от празника и да изпросят от Господ милост и утеха.

След светата Литургия от храма до градското езеро Монтанезиум се състоя литийно шествие и с подобаващо благочестие бе извършено последованието на Богоявленския велик водосвет и изпълнена стародавната традиция, хвърлянето на честния кръст във водите на езерото.

Мястото на хвърлянето на кръста бе изпълнено с многохиляден народ, който с трепет изслуша молитвените последования и с радост аплодира тридесетте младежи, които се престрашиха да премерят сили със студената води и помежду си и да се борят за хващането на честния животворящ Кръст.

Кръстът бе хвърлен от архимандрит Антим във водите на езерото, а го извади с любов и преклонение и с християнско смирение, целувайки го, 24-годишният Анатолий Ванов.

Той го предаде на архимандрита, получавайки благословение и напътствие в своя живот.

Награди за първенеца и за всички смелчаци бяха приготвени от кмета, г-н Златко Живков от сдружението на хлебопроизводителите на Монтана, от църковното настоятелство при централния храм на града, както и от бившия председател на НС доц. Борислав Великов.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Кръщение Господне
« предишна новинаследваща новина »