ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Сливенска епархия - обзор

07 януари 2011 13:55, Сливенска митрополия
Богоявление в Сливенска епархия

Третият по големина Господски празник в календара на Българската православна църква бе честван тържествено в цялата Сливенска епархия. Във всички храмове бяха отслужени празнична Златоустова св. литургия и Велик богоявленски водосвет. Въпреки работния ден, православните християни масово посетиха храмовете, за да бъдат поръсени със светена богоявленска вода за душевно очистване и телесно изцеление. След това в градовете и в по-големите села бе хвърлен светият кръст в реки и други водоеми, за освещаване на водното естество.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий хвърли св. кръст в морето в гр. Бургас. В присъствието на кмета Димитър Николов, цялата общинска администрация и над 5000 жители на града, за ”спасяването” му в ледените води се гмурнаха 34-ма мъже. В надпреварата пръв до него стигна 17-годишният Георги Готев.

В Сливен литургията за празника отслужи протосингелът на митрополията архим. Калист, а иконом Евгений Янакиев хвърли във водите на градския шадраван кръста, който бе изваден от младежа Петър Рахнев в надпревара с още трима човека.

В гр. Ямбол кръстът бе изваден от водите на р. Тунджа от Иван Димов. Освен паричната награда, връчена му от кмета на града Георги Славов, той получи като дар от архиерейския наместник ставр. иконом Панайот Чакъров и самия кръст, за това, че за пети пореден път успя да го извади от водите на реката.

36 куражлии скочиха в морето в гр. Несебър. В надпреварата за кръста, хвърлен в морските води от ст. иконом Петър Косев, победител стана 18-годишният Павел Ангелов.

Йордановденската традиция почетоха и православните християни в гр. Свети Влас, Обзор и с. Равда, където победители станаха съответно Цанко Цаков, Емил Томов и Георги Цанков.

Внукът на прославения български борец и олимпийски шампион Никола Станчев - Георги Стоянов, надви конкуренцията на още 24 младежи, хвърлили се за кръста в морето в Созопол. Победителят бе поздравен от енорийския свещеник ст. иконом Иван Попов, от областния управител на Бургас Константин Гребенаров и кмета на града Панайот Рейзи.

Поморийци не останаха по-назад от съседите си. Там кръстът, хвърлен от иконом Иван Стойков, бе изваден от морските води от Севдалин Барбутов, който изпревари съперниците си -14 на брой. На ритуала присъства и кметът на града Петър Златанов.

30 мъже се състезаваха за кръста в гр. Царево. Късметлия в надпреварата бе 25-годишният Стоян Василев. След ритуала кметът Петко Арнаудов и ставроф. иконом Стоян Василев дадоха обяд на всичките 30 участници в ритуала.

В Приморско само двама се престрашиха да скочат в ледените води на морето. Пръв до кръста стигна 17-годишният Камен Каменов. Въпреки това и двамата получиха парична награда от кметицата Лиляна Димова.

По думите на кмета, от незапомнени времена в стралджанското село Богорово за кръста на Йордановден в реката влизат само жени. Тази година той бе изваден от 68-годишната баба Стоянка Иванова, майсторка на витите баници.

И гр. Болярово почете традицията. Кръстът, хвърлен във водите от енорийския свещеник прот. Димитър Ингов, бе изваден от водите на р. Поповска от 20-годишния Стойко Димов. Паричната награда бе връчена от кмета Христо Христов.

Празникът Йордановден не мина и без малко разочарование. В сливенското село Самуилово, където през 2010 г. бе открит и осветен новопостроеният храм ”Свети Константин и Елена", след десетилетия прекъсване бе възстановена традицията да се хвърля кръст в р. Тунджа. За ритуала се бяха подготвили кметът, църковното настоятелство и над 300 жители на селото. Енорийският свещеник ст. иконом Красимир Генов хвърли метален кръст във водите на реката, дълбоки не повече от 1 метър, и той потъна на дъното. Въпреки усилията на четиримата младежи, скочили във водата, кръстът не бе открит. Така той остана завинаги в реката, факт, който даде повод за различни тълкувания от присъстващите.

Въпреки този малък инцидент, празникът Богоявление бе радостно отбелязан във всички населени места на Сливенска епархия.

Снимки: Георги Илиев

 

 

Снимки

Богоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархияБогоявление в Сливенска епархия
« предишна новинаследваща новина »