ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение по случай Ивановден в Русе

07 януари 2011 19:04, Русенска митрополия
Ивановден в Русе

На 7 януари, Ивановден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Възнесение” в гр. Русе. В празничното богослужение взеха участие председателят на църковното настоятелство на храма, свещеноиконом Иван Стойчев, свещ. Георги Георгиев и митрополитският дякон.

Песнопенията от св. Литургия изпълниха Галина Смилова с двете си дъщери Радка и Гергана. Вече за дванадесета поредна година те радват всички християни с изпълнението на църковните песнопения. Похвално е днес и е за пример едно християнско семейство да участва в богослужението. Бидейки нотно грамотни, те с лекота изпълниха задостойника, а докато свещенослужителите се причастяваха - песнопението „Чистая Дево” на св. Нектарий Егински.

Проповед за празника прочете г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

Св. Йоан Кръстител е последният от старозаветните пророци. Умира мъченически на 34-годишна възраст в тъмницата на Махеронската крепост. Той не само благовести за Христовото идване, но се удостоява и да Го посрещне на река Йордан, да Го покаже на обществото с думите: „Ето Агнеца Божий, Който взима върху Си греха на света” (Йоан 1:29).

След отпуста на св. Литургия митрополит Неофит в словото си към вярващите отбеляза: „Св. Йоан Кръстител е най-великият измежду родените от жена. Той пожертва живота си, за да бъде светилник на истината, правдата, доброто, чистотата, въздържанието”. Митрополитът спомена за откритите наскоро св. мощи на Господния Предтеча в Созопол и за множеството вярващи, които с вяра са се поклонили на тях в столичния град.

Архиереят поздрави именника отец Иван, като му пожела неговият църковен живот "да бъде всякога на висотата на качествата на Господния Пророк и Предтеча Йоан”.

Всички православни християни изпяхме „Многая лета” за духовната и за светската власт, както и за именника, иконом Иван Стойчев.

Св. Йоан Кръстител благовестил за идващия след него Спасител и казвал, че не е достоен да развърже дори ремъка на обущата Му. Целия си живот прекарал аскетически, хранейки се с акриди и див мед. Не се страхувал да изобличава беззаконието на цар Ирод Антипа и завършил земното си битие мъченически. Той започнал делото си с призив за покаяние: „Покайте се, защото се приближи царството небесно” (Мат. 4:17).

Поздравяваме всички именници с християнския празник Ивановден. Пожелаваме им да бъдат смели изповедници на Иисус Христос и Неговото учение, спасително за всеки човек.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Ивановден в РусеИвановден в РусеПроповедИвановден в РусеИвановден в РусеИвановден в РусеЦърковният хор

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »