ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Лопушанския манастир

07 януари 2011 20:15, Видинска митрополия
Храмов празник на Лопушанския манастир

На 7 януари Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан отслужи тържествена литургия в параклиса „Рождество Богородично” в Лопушанската света обител, край Монтана.

Храмът на Лопушанския манастир е посветен на славния Христов Кръстител св. Йоан Предтеча.

В светата Литургия взеха участие архимандрит Йоан, игумен на обителта, който отбеляза и своя имен ден, йеромонах Максим, брат на Бдинската света обител, и свещеник Сергий, приятел на обителта.

Молитвено участие в архиерейското богослужение взе Смоленският епископ Нестор, намиращ се на покой в светата обител.

Молитвените последования изпълниха християни от съседните на манастира енории, които обичат, почитат и подпомагат обителта.

Слово и поздрав към епископ Нестор, игумена, честните отци и поклонниците отправи Видинският митрополит Дометиан, който благодари за топлото посрещане и призова Божието благословение по молитвите на св. Йоан Предтеча да изобилства над стародавната обител, над обитателите и поклонниците й.

Митрополит Дометиан поздрави от църковния амвон и всички празнуващи днес своя ангел пазител, своя имен ден, и им пожела да живеят и крепнат във вярата по примера на светия Кръстител Христов.

След светата служба за гостите на обителта от името на честното братство бе дадена празнична трапеза, за здраве и радост на всички.

По време на духовното тържество, за да се благослови и да поздрави Видинския митрополит, в манастира пристигна протосингелът архимандрит Антим, който, изпълнявайки своето послушание, зарадва в този ден с богослужение и блага дума жителите на с. Копиловци.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: йеромонах Максим

 

 

Снимки

Храмов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастирХрамов празник на Лопушанския манастир
« предишна новинаследваща новина »