ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ивановден в град Хасково

08 януари 2011 01:46, Пловдивска митрополия
Ивановден в град Хасково

По установена традиция в Пловдивска епархия по повод освобождаването на Хасково от турско робство през 1877 г., на 7 януари – Ивановден, правоправещият архиерей посещава града и извършва света Литургия.

Пловдивският митрополит Николай и тази година посети града и отслужи света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в съслужение с архимандрит Арсений, протойерей Добромир Костов, иконом Антоний Енев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, и свещеници от хасковските храмове. Архиереят беше посрещнат рано сутринта при тържественото биене на църковните камбани от отец-наместника и свещениците.

По време на богослужението множеството християни, изпълнили храма, заедно със своя архипастир изповядаха „Символа на вярата” и казаха молитвата „Отче наш”. С душевен трепет и страх Божий най-малките богомолци – децата, пристъпиха към светата Чаша и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Песнопенията на клироса бяха изпълнени от митрополитския хор „Свети апостол Ерм” с диригент г-н Георги Радев, а молитвените прошения на богослужението бяха изпълнени велегласно от митрополитския дякон Илиян Александров.

С чувство на голяма духовна радост, трепет и ликуване благочестивите християни от града молитвено се бяха вглъбили в тържественото архиерейско богослужение. След края му владика Николай се обърна с архипастирско слово към всички присъстващи богомолци и сподели с християните от град Хасково проблемите, възникнали от скандалното отношение на кмета към собствеността на Българската православна църква; разказа за беззаконието при заграбването на църковни имоти от хасковския градоначалник чрез актуване като общинска собственост и се обърна към народа с думите на свети апостол Павел: „Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив – изобличавайте ги" (Еф. 5:11).

В словото си митрополитът направи сравнение със съвременните светоуправници от тоя век, стремящи се да потъпчат и погазят Божествения закон, като сравни амбициите на някои политици да въведат безбрачно съвместно съжителство подобно на Ирод Антипа, живял с братовата си жена. Заедно със свещениците владиката отправи милитва за вразумление на градоначалника и молитва за благодатна закрила на град Хасково по случай годишнината от освобождаването на града от турско робство.

Архиереят изпроси и Божия благодат за скорошно оздравяване на заболелите от хепатит А в областта. Митрополит Николай пожела: „Да пребъде богоспасяемият град Хасково благословен от Бога вовеки с мир, свобода, благоденствие, напредък и спасение!”

 

 

Снимки

Ивановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град ХасковоИвановден в град Хасково
« предишна новинаследваща новина »