ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Йоан Кръстител в едноименния храм в кв. "Обеля"

08 януари 2011 10:23, Софийска митрополия
Храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"

На Ивановден бе отслужена архиерейска св. Литургия в единствения посветен на св. Йоан Кръстител храм в София, който се намира в квартал “Обеля”. Преди осем години лично патриарх Максим прави първата копка и благославя новата църква в “Обеля” да се посвети на Господния Предтеча. Интересен факт е, че повече от сто години в Софийска духовна околия не е имало новоизградена църква, посветена на св. Йоан Кръстител, за когото Църквата е определила да се честват седем празника. (Последната e построена през 1900-та година в село Голеш.)

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие ик. Иван Динков, председател на храма, ик. Василий Сарян, протойерей Йоан Чикалов, свещеник Никола Коюв, свещеник Константин, свещеник Георги Спасов и дякон Иван Петков.

Да почетат храмовия празник, бяха дошли множество миряни, сред които бе кметът на район „Връбница” – г-н Младен Младенов, който винаги засвидетелства доброто отношение на местната власт към Църквата и подпомага храмовете в общината.

С празнично слово към миряните се обърна еп. Йоан: „Св. Йоан, Пророк, Предтеча и Кръстител, завършил ветхозаветната свещена история и открил епохата на Новия завет... Св. Йоан е бил избран от майчина утроба - ние не сме удостоени с тази благодат, но ние като християни сме избрани. Нека да оправдаем с добри дела и чист живот избранието си. От нас не се иска да се отдалечим в пустинята като св. Йоан Предтеча, а трябва да се отдалечаваме от всякакви противохристиянски прояви, съблазни и пороци. Не бива да се срамуваме от вярата в този свят, а да изобличаваме всяка неправда, защото – както казва светият апостол - страданията не са нищо в сравнение с онази слава, която ни очаква заради тях”- каза в словото си епископът.

След отпуста на богослужбата софийският викарен епископ отново се обърна към присъстващите, като припомни с колко трудности е изграден храмът, който тази година чества за трети път храмов празник. Той благодари на ик. Иван Динков за неуморните му и ревностни трудове, които е положил и продължава все така да полага при благоустройването на храма и пространството около него. Владиката изреди и редица дарители на храма, като каза, че Господ знае всички имена и Сам Бог като Домовладика ще въздаде на всекиго според делата.

Накрая еп. Йоан поздрави с именния ден предстоятеля на храма, главния ревизор на Софийската св. митрополия и дякон Иван Петков, който винаги с ревност изпълнява своето служение и присъства на всички архиерейски богослужби, и пожела на всички: „С търпение и мъдрост да приемаме всички предизвикателства на настоящата година, които няма да са малко" - и призова Бог да ни дава сили да си носим кръста достойно, без да съгрешим.

В чест на храмовия празник църковното настоятелство с помощта на дарители бе изградило нова църковна ограда за околохрамовото пространство, която Знеполският еп. Йоан освети след като раздаде нафората на вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Целувателна икона на св. Йоан КръстителИкона на БогоявлениеИк. Иван ДинковПосрещане на еп. ЙоанБлагословение от епископаИвановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"ПевцитеИвановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Дякон Иван ПетковИвановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Знеполски еп. ЙоанВ храмаИк. Иван ДинковИвановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Ивановден в храм "Св. Йоан Кръстител", кв. "Обеля"Епископът освети новата ограда на околохрамовото пространствоЕпископът освети новата ограда на околохрамовото пространство   Епископът освети новата ограда на околохрамовото пространство  Към храма
« предишна новинаследваща новина »