ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление във Варненска и Великопреславска епархия

08 януари 2011 15:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Кръщение Господне

ГРАД ШУМЕН

6 януари – Богоявление - третият по големина и тържественост Господски празник в календара на Българската православна църква и в Православната църква въобще. Въпреки мрачното време много православни християни дойдоха в шуменския храм "Св. Три светители", за да вземат молитвено участие в светата Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение с прот. Красимир Капитанов и свещ. Васил Василев, и да бъдат поръсени със светена богоявленска вода за душевно очистване и освещение, и за телесно изцеление.

След празничната богослужба бе спазен и обичаят за освещаване на бойните знамена. Пред сградата на шуменския драматично-куклен театър „Васил Друмев“ това направи Негово Преосвещенство епископ Йоан. Той освети знамената на представителни части на Шуменския гарнизон.

За празничния дух се погрижиха градският духов оркестър „Михаил Биков“ и представителна част на шуменския клон на Националното дружество „Традиция“.

Епископ Йоан се обърна към защитниците на отечеството с мъдри слова за единението между народ и войска, закриляни от Всевишния.

ГРАД ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

Във Велики Преслав големият християнски празник започна с Божествена литургия в храм „Свети Кирил и Методий” край старините, от където с литийно шествие понесоха кръста и хоругвите към реката.

Свещеноиконом Неделчо хвърли кръста от Омуртаговия мост, от 5-6 метра височина, след Богоявленския водосвет, а мераклиите да го хванат се бяха разсъблекли под моста и въпреки големите камъни наскачаха в студените води. Мъжете на възраст между 25 и 35 години получиха хавлии като подарък от кмета Димо Бодуров, а Александър Кюркчиев, който извади кръста, се сдоби с халат и книга, и с църковната реликва от отец Николай.

„За първи път се реших да скоча за кръста, но няма да е за последен” - каза Александър Кюркчиев. Той убедил и останалите да скочат за кръста, защото йордановденското къпане е най-здравословно.

Кръстът за Богоявление беше специално изработен от местния дърворезбар Калин Къров и освен символичните орнаменти, майсторът беше изсякъл върху дървото името на града, датата и годината.

След Богоявленския водосвет отец Николай направи кръщавка в реката. 16-годишната Габриела Христова от преславския Дом за деца без родители пожелала предния ден да бъде посветена в Божието тайнство на тъй хубавия християнски празник. Неин кръстник стана зам.-председателят на Общинския съвет Иван Иванов, който вместо пожелания я напътства с думите на апостол Павел – да добави към вярата добродетел, към добродетелта – знание, към знанието – състрадание, а към състраданието – търпение. Той се зарече да я дари с духовност, а след неговите напътствия Габриела си пожела да е здрава, да има късмет и изпитанията в живота й да са по-леки.

СЕЛО САЛМАНОВО

На Богоявление 2011 г. в обновения неотдавна със средства на Община Шумен храм „Св. Димитър“ прот. Красимир Капитанов отслужи празнична св. Литургия. Мнозина от енориашите си взеха светена вода за домовете. След това от моста до село Салманово отец Красимир хвърли светия кръст за освещаване водите на р. Камчия.

Днес двадесет и две годишният жител на шуменското село Салманово Андон Митев се хвърли в ледените води на Камчия и първи улови Христовия кръст.

За първи път тази година протойерей Красимир Капитанов хвърли във водата специално донесен от Ерусалим Христов кръст с бронзово разпятие на него. Уверен в способностите на плувците, този път той не завърза кръста с канап както обикновено, за да не го отнесе бързото течение. Най-ловък се оказа Андон Митев, приел от свещеника Христовата вяра миналата година, на брега на същата тази река, заедно с още тридесетина съселяни.

С успеха сега го поздрави кръстникът му - бизнесменът Петър Анастасов, както и двете му деца Фани и Тихомир. „Нека Христовият кръст ми носи здраве и благополучие!“ – си пожела победителят, който по професия е строител.

Сред гостите на празника бяха областният управител Димитър Александров, депутатът Ивайло Тошев, секретарят на община Шумен Жечо Жечев и главният секретар Катя Иванова.

СЕЛО КЮЛЕВЧА

След св. Литургия в храм „Свети пророк Илия” в село Кюлевча свещ. Неделчо Славов отслужи празничен водосвет. По традиция, възстановена от братята Свилен и Венцислав Марински, край бреговете на язовира се състоя хвърлянето и изваждането на богоявленския кръст.

Преди това обаче мъжете цял час разбиваха с кирка и брадва скования от близо 14-сантиметрова ледена покривка язовир.

Общо осем смели мъже се включиха в надпреварата. Най-бърз и съобразителен сред тях се оказа Свилен Марински, който пръв достигна до светия кръст. След като извади богоявленския кръст, той получи поздравления от своята съпруга Виктория, а тъстът му, Йордан Петров, се оказа най-възрастният участник. Всички участници във ваденето на богоявленския кръст получиха премия по 100 лева, а победителят заслужи 500 лева.

ГРАД ПЛИСКА

На Ивановден, който се сочи за най-празнувания имен ден в България след Гергьовден, по традиция богоявленският кръст се хвърля ритуално в шадравана в центъра на първопрестолна Плиска.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи празничен водосвет. Той напомни, че Ивановден е религиозен празник в чест на свети Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и Го кръщава в река Йордан.

Тази зима петима смелчаци се хвърлиха да спасяват кръста в студените води. Пръв успя да го извади абитуриентът Илия Георгиев от Професионалната гимназия по стъкло и фина керамика „Д-р Асен Златаров“ в град Нови пазар, съобщи кметът на Плиска г-н Христо Илиев.

 

По материали на: Пламен Георгиев, Светлин Костадинов, Росица Стайкова - в. "Шуменска зора"

 

 

Снимки

Празникът в гр. ШуменПразникът в гр. ШуменПразникът в гр. ШуменБогоявление в с. СаламановоБогоявление в с. КюлевчаПразникът в гр. Велики Преслав
« предишна новинаследваща новина »