ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен юбилей за г-жа Александрина Ангелова, диригент на църковния хор при катедралния храм „Св. Троица”, Русе

11 януари 2011 19:02, Русенска митрополия
Юбилеи в Русе

На 9 януари, Неделя след Богоявление, Божествената св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе беше отслужена от ик. Георги Георгиев и митрополитския дякон. След края на св. Евхаристия отец Георги произнесе проповед, в която изтъкна необходимостта от започването на автентичен християнски живот след приемането на св. тайнство Кръщение. Той говори и за погрешната практика на отчуждаване от Църквата след благодатното измиване на греховете в кръщелния купел, т. е. за кръщението като отделен акт, без влизане в благодатния живот на Христовата Църква, за Кръщението като самоцел, а не като врата към живот в Църквата посредством св. тайнство Евхаристия.

На този ден се навършват два юбилея за диригентката на църковния хор при катедралния ни храм г-жа Александрина Ангелова - десет години ползотворно ръководене на църковния хор и седемдесетгодишнината й.

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, който е вещ познавач на източното и на западното църковнопевческо изкуство, поздрави г-жа Ангелова, като каза: „С нейното ръководене на църковния хор се подобри неговото професионално ниво, постъпиха нови хористи, които пеят и славят Бога, услаждат нашата душа, когато идваме на богослужение и се радваме, когато хорът участва в тези богослужби. Знаете, че църковното пеене, както казва св. Йоан Златоуст, извисява душата ни към небесните сфери и ни откъсва от всичко земно и телесно, което за момент в храма трябва да забравим, за да почувстваме неговата духовна сила. В това имаме постоянната помощ на нашия църковен хор под ръководството на г-жа маестро Александрина Ангелова и сърдечно я поздравяваме с нейния юбилеен рожден ден. Подаряваме й за благословение иконата на св. Александър Невски, нейния небесен покровител. Както той е бил ръководител на христолюбивото войнство на Новгород и Новгородското княжество и е бил ревностен пазител на красотата и свободата на своето отечество, така и г-жа Ангелова да бъде ревностен ръководител на своя хор и в своята музикална дейност да има нови успехи, да има удовлетворение от този свой труд и ние да се радваме на нейното изкуство. На многая лета!”

Председателят на църковното настоятелство на катедралата ик. Илиян Илиев поднесе на изтъкнатата диригентка букет цветя.

Църковният хор изпълни „Многая лета” за здраве и благоденствие на своята ръководителка г-жа Александрина Ангелова.

Честити юбилеи и още дълги години благословен творчески труд за благото и преуспяването на българското църковнопевческо изкуство!

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Юбилеи в РусеЮбилеи в РусеМитрополит Неофит

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »