ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хрониката на фамилия Вулгари бе представена в СУ "Св. Климент Охридски"

13 януари 2011 15:42, Българска Патриаршия
Представяне на хрониката на фамилия Вулгари

Вчера, 12 януари, от 18,30 ч. в новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” бе представена семейната хроника на фамилия Вулгари (Българи) от о. Корфу (Керкира), Гърция, по повод издаването й на гръцки език със заглавие "От Вулгари. Една непубликувана семейна хроника".

Изявата бе организирана от Представителството на Гръцката фондация за култура в София и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Координатор и водещ на събитието бе акад. Васил Гюзелев.

Новата зала се оказа твърде тясна, за да побере всички желаещи да присъстват. Организаторите останаха изненадани от проявения голям интерес към книга, чието българско издание тепърва предстои. Разбира се, този интерес не е случаен. Защото оригиналният текст на хрониката е на италиански език и е писан в периода от първата половина на 15 в. до средата на 18 в. и както и самото име на фамилията - Вулгари (или Българи в превод от гръцки) сочи, нейната история се оказва непосредствено свързана и преплетена с българската. Като се вземе предвид, че основните текстове за българската история („История славянобългарска” и „История во кратце о болгарском народе словенском”) са публикувани в края на 18 в., то става ясно значението за националната ни история от публикуването на хрониката на род, който запазва името си Българи през цялата византийска епоха, имайки убеждението, че води началото си от българските князе.

А за запознатите с историята на Църквата интересът към фамилията се обуславя и от множество други причини, като например факта, че виден техен представител - Евгениос Вулгарис, е деен участник в коливадското движение и сподвижник на св. Никодим Светогорец. Също, поради не толкова популярното обстоятелство, че на фамилия Вулгари принадлежи един несъмнено ценен духовен приоритет - правото да е управител на мощите и на храма на свети Спиридон Чудотворец.

Участник в представянето бе и представител на самата фамилия - г-н Стефанос-Константинос Вулгарис, изследовател на историята на Йонийските острови, който подробно запозна присъстващите с тематичното съдържание на книгата. Участваха още: проф. Николаос Карапидакис, преподавател по средновековна история в Йонийския университет и председател на Управителния съвет на Гръцкия държавен архив, който е автор на предговора към гръцкото издание; доц. д-р Димитриос Румбос, директор на представителството на Гръцка фондация за култура, София; проф. Христо Матанов, ръководител на катедра "Византия и балканските народи" на Историческия факултет при СУ "Св. Климент Охридски" и д-р Пенка Данова, която подготвя превода на хрониката от италиански на български език.

Фиктивна ли е генеалогията на фамилията? Има ли тя обусловена връзка със „Златната книга” – Корфиотския елит? Откъде Вулгари попадат на о. Корфу – от венецианския клон на Асеневци в Пелопонес ли произхождат; бегълци от близкия град Фльора, който е управляван от българска царска фамилия, ли са, или пък са българи, дошли на острова откъм материка – това са все въпроси, които предстои да се дискутират - сподели проф. Матанов. Авторът на хрониката във всеки случай се стреми да покаже най-важните събития и най-видните представители на своя род от началото на 8 в. и неговата връзка с българските князе. „И ако последното е истина, то тук присъстващият Ст. Вулгарис спокойно може да се кандидатира за член на българската царска династия” – пошегува се професорът накрая.

Обаче за нас, членовете на Българската православна църква, от особено значение е, че книгата изяснява въпросите кога и как мощите на светия чудотворец Спиридон попадат от Константинопол на о. Корфу и как българска фамилия става техен попечител.

След представянето на хрониката организаторите на събитието предоставиха възможност за закупуване на книгата. Г-н Стефанос Вулгарис с радост даваше автографа си и отзивчиво отговаряше на множеството очакващи го журналисти.

 

***

Хрониката разглежда историята на българите не като национална история, а като семейна история. Семейната история предхожда националните истории, както и историята на управляващите династии на Европа, на Църквата и на монашеските ордени, а също така и историята на градовете. Този вид исторически разказ се развива на о. Корфу, защото той е една от малкото гръцки области, която не попада под османска власт.

Чрез изворите, които е използвал съставителят на хрониката, се разкрива и историческото образование, което е имал един книжовник от втората половина на 17 век. Използвани са извори от византийската историография, както и такива, които се намират в италиански библиотеки - Ватиканската, библиотеката на Падуа, Марцианската във Венеция и др.

 

Текст: Анула Христова
Снимки: Златина Карчева

 

 

Снимки

Представяне на хрониката на фамилия ВулгариПредставяне на хрониката на фамилия ВулгариДоц. д-р Димитриос Румбос - директор на Гръцката фондация за култура, СофияГ-н Стефанос ВулгарисПроф. Николаос Карапидакис - автор на предговора към гръцкото изданиеД-р Пенка Данова – преводачът на хрониката на български езикВ края на представянето с доц. д-р Д. Румбос Усмивки след края на представянето на книгата
« предишна новинаследваща новина »