ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йордановден в Балчик

07 януари 2011 12:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Йордановден в Балчик

Както всяка година, така и тази на Богоявление след отслужването на празнични Утреня, св. Литургия и Велик водосвет в храмовете в града ,,Св. вмчк Георги Победоносец” и "Св. преп. Петка Търновска” прот. Стратия Александров и прот. Георги Петков, заедно с иподякони и миряни се отправиха в литийно шествие и песнопения за празника към Морската гара.

Главната улица беше отцепена от полицията, за да се осигури свободен достъп на хората, присъединили се към литийното шествие до кея. Осигурени бяха спасителна лодка и линейка. Бяха се събрали много граждани – едни от вяра, други от любопитство - кой пръв ще хване хвърления кръст в морето.

Радостното е, че все повече хора слушат с внимание Великия водосвет и приемат със сериозност богослужението. Присъстваха кметовете на Балчик и общински съветници.

След отслужване на Великия водосвет и приветствия от кмета Николай Ангелов, прот. Георги Петков хвърли кръста в ледените води на морето. Рекорден брой участници – 21 - след благословение скочиха във водата с температура 6 градуса.

Честта се падна на пожарникаря Марин Маринов, който за седми път спечели надпреварата. Той и другите участници получиха парична награда от кмета на града. Събралите се християни бяха благословени и поръсени с йорданска вода за освещение и просвещение на мислите и чувствата.

Тескт: Прот. Георги Петков

 

 

Снимки

Йордановден в БалчикЙордановден в БалчикЙордановден в БалчикЙордановден в БалчикЙордановден в Балчик
« предишна новинаследваща новина »