ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Прессъобщение

14 януари 2011 18:26, Русенска митрополия
Българо-румънски европейски проект

На 10 януари 2011 г. в Русе се проведе учредително заседание на Съвместния направляващ комитет на проект „Чудесата на православието в България и Румъния - инициатива за метафизичен туризъм в района Русе-Гюргево”. В работата му взеха участие представители на Русенска митрополия и Епископията на Гюргево, както и екипите на офисите за управление на проекта в Русе и Гюргево. Заседанието бе председателствано от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.

На заседанието бе приет съставът на Съвместния направляващ комитет на проекта, Правилник за работата му, съставът на Арбитражния съд на проекта и първият доклад за напредъка на проекта.

Русенската Митрополия и Епископията на Гюргево си партнират в проекта, като българската страна е водещ партньор.

Проектът предвижда извършване на строително-ремонтни дейности в района на манастира „Свети Димитрий Басарбовски” в близост до с. Басарбово и на манастира „Свети Йоан Руски” в близост до Гюргево. Ще бъде доставено обзавеждане и оборудване, ще бъдат реставрирани съществуващите стенописи и ще бъдат стенописани новоизградените църкви в двата манастирски комплекса.

Общата стойност на проекта е 1 492 258 евро, като 84,82% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, 13% е финансирането от националните бюджети на България и Румъния, а собственото финансово участие на партньорите е 2,18%.

Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България е оперативна програма с европейско финансиране за Румъния и България през периода 2007-2013 г.

Програмата е финансирана посредством Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) – структурен фонд, създаден за подкрепа на намаляването на разликите между регионите на ЕС.

 

 

Снимки

Българо-румънски европейски проектРумънски партньориРумънски партньориБългаро-румънски европейски проектБългаро-румънски европейски проектБългарският офис на проектаБългаро-румънски европейски проектБългаро-румънски европейски проект
« предишна новинаследваща новина »