ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен за 133-годишнината от Освобождението на Пловдив

14 януари 2011 19:07, Пловдивска митрополия
Молебен за 133-годишнината от Освобождението на Пловдив

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен в храм „Свети Климент Охридски” в кв. „Смирненски” по случай 133 години от Освобождението на Пловдив от турско робство. След него владиката и свещеници от града отслужиха панихида в Мемориалния комплекс „Капитан Бураго”. Мястото не е случайно. Именно от тук преди 133 години, на 16 януари, е тръгнал капитан Александър Бураго и е освободил Пловдив със своя ескадрон.

На тържеството присъстваха кметът на града Славчо Атанасов, кметът на район "Западен", видни общественици, народни представители, граждани. В словото си митрополитът каза, че пловдивчани никога няма да забравят героизма, саможертвата, родолюбието, вярата на всички, които са положили живота си за освобождението на Пловдив. След това пожела да пребъде вовеки богоспасяемият град Пловдив, благословен от Бога в свобода, благоденствие, мир и просперитет.

Слово произнесе по традиция и кметът на район „Западен” Здравко Димитров. По негова инициатива преди две години бяха възстановени Мемориалният комплекс и паметната плоча на капитан Бураго на десетия километър по пътя Пловдив-Пазарджик.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на героите. Бяха поднесени цветя и венци.

 

 

Снимки

Молебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на ПловдивМолебен за 133-годишнината от Освобождението на Пловдив
« предишна новинаследваща новина »