ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"

16 януари 2011 15:44, Софийска митрополия
Храм " Св. София"

В неделния ден на 16 януари, в столичния старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия" бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие ик. Ангел Ангелов - предстоятел на храма, ик. Веселин Арнаудов и свещеник Йоан Карамихалев от храмовото духовенство, както и дяконите Иван Петков и Стоян Чиликов.

В богослужбата молитвено участие взе Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод.

Празнична проповед върху неделното евангелско четиво за 10-те прокажени произнесе отец Йоан Карамихалев. В нея той каза: "Всеки от нас може да се уподоби на благодарния самарянин, ако осъзнае своята греховност и разбере, че той е болен от душевна проказа и неговата душа е съвършено неизцелима. Действително, ако ние идваме при Господ, когато Той ни призовава към покаяние, то заради своята греховност, духовна проказа, ние подобно на десетте евангелски прокажени не смеем или не можем да се приближим към Него. Съзерцавайки Го само отдалеч, ние с вяра молим, Той да ни избави от този ужас, от греховното разложение, в което пребиваваме, оставайки вън от общение с Бога. И тогава Господ Иисус Христос ни дарува надежда и като че ли ни казва думи, подобни на тези, с които се обърнал към прокажените: „Идете и се покажете на свещениците”, т. е. Господ ни призовава да влезем в Църквата Божия, да участваме в нейните тайнства и с тяхната помощ да вършим своето спасение... И така, да направим усилие над себе си да се върнем към Спасителя, със смелост и дръзновение да се приближим към Господа Иисуса Христа и да се съединим с Него духом.

Всеки истински християнин трябва да въздаде такова поклонение и благодарение на Бога. Да не казваме, че с Иисусовата молитва трябва да се занимават само монаси. Да, разбира се, монашествуващите имат повече възможности за упражнения в тази добродетел, но и за всеки мирянин няма никакви прегради за извършване на Иисусовата молитва и за всички останали добродетели, освен нечистата съвест... Всичко останало, ако се извършва съгласно нравственото учение на Църквата, не може да служи като препятствие – ни суетата, ни брачните отношения, ни нещо друго. Св. Симеон Солунски казва, че всеки християнин: и епископ, и свещеник, и монах, и мирянин, и даже децата – всички трябва да се упражняват в Иисусовата молитва и в течение на деня по възможност непрестанно да я съхраняват".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в края на литургията свещеник Йоан Карамихалев бе отличен с офикия „протойерей” за усърдна проповедническа и книжовна дейност. Еп. Йоан представи пред църковното изпълнение мотивите за това отличие на един ревностен свещенослужител, който вече 10 г. свещенодейства в Православната ни църква.

„В скромност и тихост отец Йоан изпълнява своето служение - каза архиереят, - но трудовете му - пастирски и преподавателски, не са незабележими, както и неговото книжовно дело”. Епископът припомни многогодишната учителска дейност на отличения свещенослужител в Софийската духовна семинария ”Св. Йоан Рилски” като преподавател по Нравствено богословие и Омилетика от 1986 до 2001 г., когато отец Йоан приема свещенството от тогавашния викарен епископ на Българския патриарх, а по-късно Доростолски митрополит Иларион.

Като отбеляза наскоро излязлата от печат книга „Записки по християнска етика” и сборника с проповеди "Изкачване на Тавор", които са плод на творческата дейност на отец Карамихалев, софийският викарий каза, че в тях прозира вярата, искреността и стремежът на автора за духовно израстване. Изразявайки надеждата, че насърчен от отличието, прот. Йоан ще продължава все така пламенно да проповядва не само от амвона, но и в писмен вид, за да обогатява съкровищницата на родната ни Църква, Знеполският епископ му пожела Бог да го укрепява в неговата духовна устроеност и търсене и да го дарява с дълги години безбедно служение.

В отговор прот. Йоан Карамихалев каза, че в деня, когато светата Църква ни припомни евангелското четиво за изцелението на десетте прокажени, би се уподобил на деветте от тях, ако не отправи благодарност най-напред към Всеподателя Бога, а после и към Негово Светейшество, който като мъдър и справедлив баща вижда кой от чедата му се нуждае от поука, кой от насърчение, и че приема това отличие като утеха и поощрение в скромните му трудове. След това прот. Карамихалев благодари на двамата епископи за благоразположението им към него и изрази „удовлетворението и радостта си на учител, надминат от своите ученици”, благодари и на своите събратя, с които дели теготите и радостите на свещеническото служение.

„Духовниците в този храм - каза още епископът, - се трудят в братско единение и служение и доказват как трябва да се живее в името Христово. Господ да им помага в трудностите, изпитанията и предизвикателствата на днешното време, като претърпяват всичко с упование и надежда в Божието милосърдие!”

Като благодари на всички, които се трудят в този храм, викарният епископ преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество и предостави на новия протойерей да раздаде нафората на многобройните миряни, дошли да получат Божието благословение в този древен храм.

Текст: Весела Игнатова
Снимки:Симеон Генов, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Протойерей Йоан КарамихалевМолитва Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Архиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Офикия на отец Йоан КарамихалевОфикия на отец Йоан КарамихалевОфикия на отец Йоан КарамихалевОфикия на отец Йоан КарамихалевОфикия на отец Йоан КарамихалевОфикия на отец Йоан КарамихалевОфикия на отец Йоан КарамихалевАрхиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"Новият протойерейАрхиерейска св. Литургия и офикия в столичния храм "Св. София"ДяконитеХрам " Св. София"Храм " Св. София"Храм " Св. София"
« предишна новинаследваща новина »