ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържество в Чипровския манастир

16 януари 2011 19:17, Видинска митрополия
Тържество в Чипровския манастир

На 16 януари в Чипровската света обител бе отслужена архиерейска Божествена св. Литургия в памет на видинския покровител и молитвеник пред Бога – св. Ромил Видински.

Тържественото богослужение бе и по повод предстоящите празници Антоновден и Атанасовден, които тържествено се отбелязват в монашеските общежития, защото примерът на светите отци Антоний Велики и Атанасий Александрийски за монасите и вярващите хора е безценен дар - пример за истинско подражание на Евангелието на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

С благословението на Видинския митрополит Дометиан светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий в съслужение с архимандрит Неофит, брат на Раковишката обител „Св. Троица”, йеромонах Исаак и йеромонах Максим, братя на Бдинската света обител „Успение Богородично”.

Литургията бе отслужена в манастирския параклис, който е посветен на св. Атанасий Велики, велик отец, учител, проповедник и духовен пример за всички християни по света.

Клиросното пение оглави лично Видинският митрополит Дометиан, заедно с архимандрит Евгений, игумен на Черногорския манастир „Свети Козма и Дамян”, с. Гигинци, Софийска епархия, и йеромонах Никанор, брат на същия манастир.

Молитвено участие в неделното празнично богослужение взеха и архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски”, и архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир.

Проповед върху евангелското четиво за 10-те прокажени и живота на св. Ромил Видински произнесе Величкият епископ Сионий, а Видинският митрополит в своето слово благодари на викарния си епископ за духовната света служба, чрез която се изпълниха сърцата на всички с благодат и милост.

Митрополитът благодари на игумена на обителта за любезната покана на този ден да се отслужи архиерейска света Литургия в манастира и използва случая лично да го поздрави с именния му ден – Св. Василий Велики.

След богослужението архиереите и гостите на манастира бяха поканени на почерпка и тържествен обяд, където Видинският митрополит Дометиан отново поздрави събралото се духовно множество с празника и благодари на всички за любовта и радостта, с която го обгръщат, но най-вече за неуморните им трудове за възраждането на духовния живот в епархията.

По-късно в двора на манастира отново бе засвидетелствана братската любов, изразена в сладка духовна беседа, радост и взаимно уважение.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: йеромонах Максим

 

 

Снимки

Тържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастирТържество в Чипровския манастир
« предишна новинаследваща новина »