ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С архиерейска св. Литургия беше отбелязана 55-годишнината на русенския храм "Св. архангел Михаил"

17 януари 2011 15:34, Русенска митрополия
55 години храм "Св. арх. Михаил", Русе

На 16 януари 2011 г., неделя, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в русенския храм „Св. архангел Михаил“ по повод 55-годишнината от освещаването на храма.

В деня на своята годишнина най-новият русенски храм, построен в трудната за Църквата ни 1956 г., ни посрещна в достолепен и изцяло обновен вид. Този храм обслужва многобройните жители на русенския квартал „Здравец” и с поддържания си двор и красивите си форми се отличава от обкръжаващата го сивота на околните постройки, с което се явява като своеобразно бижу и визитна картичка на тази част от града. На всички прави впечатление хубавата акустика, а в момента тече цялостно изографисване, строго в духа на майстора на зографското изкуство Мануил Панселинос, дело на зографа Огнян Денев. Амбициозните планове за цялостното преобразяване на храма са дело на архим. Емилиан, подпомогнат от многобройни доброжелатели, предвиждат и построяването на нова камбанария.

При тържествено биене на църковната камбана Негово Високопреосвещенство беше посрещнат на входа на храма от архим. Емилиан, съслужещите свещеници и богомолния народ. При пеене на „Владику и священноначалника” митрополит Неофит пристъпи в малкия, но благолепен храм и благослови богомолците. Довърши се чинът на възкресната утреня, като певците тържествено изпяха полагащите се стихири. По време на Великото славословие свещенослужителите заеха мястото си в центъра на храма за началото на св. Литургия.

В службата участие взеха: предстоятелят на храма архимандрит Емилиан; архим. Виктор, бивш предстоятел на храма; ик. Кънчо Кънев, председател на храм „Успение Богородично”; йером. Висарион и йером. Атанасий – братя на Басарбовската св. обител; храмовото духовенство: прот. Светослав Георгиев и свещ. Йоан Иванов, както и митрополитският дякон Кирил Синев. Молитвено участие взе и Месемврийският епископ Яков, викарий на Русенския митрополит.

По време на литургията пя братственият хор при храма, а на клира - служителите на Русенска митрополия Милен Бакалов и Станимир Велчев.

След малкия вход митрополит Неофит отличи с офикията „протойерей” енорийския свещеник Йоан Иванов. Той е завършил Пловдивската духовна семинария и Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ, Румъния. Ръкоположен е за свещеник на 25 юни 2006 г., след което е въдворен в храм „Св. архангел Михаил”. Както изтъкна митрополитът, оттогава той служи там „с усърдие, с голямо внимание и със стремеж за духовно усъвършенстване и усъвършенстване в служението на св. олтар”. Архиереят подчерта ценната помощ, която той оказва винаги при срещите и контактите със съседната Румънска православна църква, „благодарение на добрите си познания по румънски език, които той придоби при следването си в Букурещ”.

След него беше отличен с офикията „протодякон” отец Кирил Синев. Израснал в семейство със седем деца, от малки въцърковени в Божия храм, благодарение на благоговейния казанлъшки свещеник ставр. ик. Петър Цанков. Завършил средното си образование в родния си град Казанлък, след което продължава образованието си в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ, Румъния, където последователно придобива бакалавърска и магистърска степен в специалност „Пастирство и литургичен живот”. На 6 май 2008 г. е ръкоположен в дяконски чин и назначен за митрополитски дякон. От 2008 г. е докторант в Православния богословски факултет към Великотърновския университет. С познанията си по румънски език често превежда на съвместни срещи между Българската и Румънската православни църкви. Назначен е за регионален редактор за Русенска епархия на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ и отговорник на сайта на Русенска митрополия. Негови статии, отразяващи църковни събития от живота на Русенска епархия, са публикувани и в "Църковен вестник". Той е „много благоговеен като свещенослужител, изучи св. служба в съвършенство, знае всичко, което е необходимо на дяконската служба и може да обучава вече нови дякони, които ще се явят в нашата епархия. Затова пожелахме с Божия помощ да бъде протодякон и учител на бъдещите дякони, докато Бог е благоволил”, каза митрополит Неофит.

Днес той е третият протодякон в България, наред с благоговейните протодякони Стефан Марков и Любомир Братоев.

По време на причастния проповед произнесе секретарят на митрополията Ангел Младенов.

След отпуста беше дадена думата на архим. Виктор, който представи научно съобщение за историята на храма.

Архимандрит Емилиан представи имената на всички свещенослужители, служили в храма от неговото освещаване до сега. Както изтъкна той „този храм е един светилник, запален от приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил, който не угасва и няма да угасне” и изтъкна, че това е най-новият храм с най-малката история в града, но е дал най-много свещеници, монаси и монахини.

След това от името на наградените с църковни отличия благодарствено слово произнесе нововъзведения протойерей Йоан Иванов, в което благодари на Негово Високопреосвещенство за ръкоположението и поставянето на отговорни постове в Църквата. Той изказа своята персонална благодарност към митрополит Неофит, епископ Яков и архим. Емилиан, които са го напътствали по пътя на неговото служение. Още благодари и на събрата си по служение в храма протойерей Светослав Георгиев, църковнослужителите и вярващите при храма.

Накрая Негово Високопреосвещенство прогласи многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод, предстоятеля на храма, новоотличените, както и всички присъстващи свещенослужители и богомолния народ.

От все сърце пожелаваме на наградените да продължават да постоянстват в усърдието си по Божиите дела, та Бог да ги дарува и занапред със здраве и просперитет, за да бъдат запалени светилници на духовната просвета!

За много и благословени години!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

55 години храм "Св. арх. Михаил", Русе55 години храм "Св. арх. Михаил", РусеУтреня55 години храм "Св. арх. Михаил", Русе55 години храм "Св. арх. Михаил", РусеРусенският митрополит Неофит55 години храм "Св. арх. Михаил", Русе55 години храм "Св. арх. Михаил", Русе55 години храм "Св. арх. Михаил", Русе55 години храм "Св. арх. Михаил", РусеОтличаване на свещенослужителОтличаване на свещенослужителОтличаване на свещенослужителОтличаване на свещенослужителОтличаване на свещенослужителЧетене на апостолското четивоЧетене на евангелското четивоВелик входВелик входВелик входСв. ЛитургияСв. ЛитургияСвещенослужителиДуховнициХристиянчетаОбща снимка с новоотличенитеОбща снимка

Аудио

Представяне на бъдещия протойерей

Представяне на бъдещия протодякон

Слово на митрополит Неофит

Слово на архим. Емилиан

« предишна новинаследваща новина »