ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Кремиковския манастир

18 януари 2011 16:30, Софийска митрополия
Празник в Кремиковския манастир

Своя първи храмов празник отбеляза т. г. на 17 януари параклисът „Св. Антоний” в Кремиковския манастир, посветен на великия подвижник св. Антоний - един от основоположниците на монашеството в Православната църква.

В древната св. обител има старинен храм „Св. Георги”, който е възстановен през 14 в., друг храм, посветен на празника Покров Богородичен, и параклис „Св. Антоний”, който бе осветен миналата година от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Параклисът е изграден за богослужебните нужди на манастира през зимата. Изграден е с помощта на дарители само за няколко месеца.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тази година на храмовия му празник бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, втори викарий на Софийския митрополит. В богослужбата взеха участие протойерей Серафим Янев – енорийски свещник на Горна Малина и Ботунец и ефимерий на манастира, и дякон Дамян Друмев.

Трима иподякони (Цветан, Тихомир и Климент) участваха в богослужението, като на този ден се навърши точно една година, откакто бяха постригани за четци и певци, за да помагат на свещениците в Кремиковци, Горна Малина и Ботунец.

В края на св. Литургия еп. Григорий се обърна със слово към събралите се богомолци и разказа житието на св. Антоний, който е велик подвижник на благочестието, духовен баща и образец за подражание на всички монаси.

След това епископът раздаде нафората и лично благослови поклонниците, дошли да възхвалят и благодарят на Бога и да се помолят на св. Антоний в светата обител.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Св. АнтонийПо време на утренята Посрещане на епископа Протойерей Серафим ЯневАнтоновден в Кремиковския манастирБраницки еп. ГригорийАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирБраницки еп. ГригорийЧетене на св. АпостолАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирПротойерей Серафим ЯневАнтоновден в Кремиковския манастирБраницки еп. ГригорийПевцитеАнтоновден в Кремиковския манастирБраницки еп. ГригорийАнтоновден в Кремиковския манастирАнтоновден в Кремиковския манастирКремиковски манастирКремиковски манастирКремиковски манастир
« предишна новинаследваща новина »