ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на община Антоново

18 януари 2011 14:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Денят на Община Антоново

Днес, когато празнуваме свети Антоний Велики, празнува и община Антоново. През 2004 г. с решение на Общинския съвет 17 януари е обявен за Празник на община Антоново и Ден на религиозната толерантност.

По този повод тържествена св. Литургия в храм „Света Троица” в гр. Антоново отслужи Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение с Главиницкия епископ Йоан – викарий на владиката, архиерейския наместник на гр. Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов, йерей Антоний (Красимир) Андонов – председател на храма, йерей Емил Павлов - председател на храм „Св. Три светители” в гр. Шумен, и дякон Йордан Георгиев.

Негово Високопреосвещенство поздрави всички взели участие в богослужбата и припомни, че Светата Троица не само създаде света, а продължи да се грижи и промишлява за него, за всичко видимо и невидимо.

По-късно гостите се отправиха към читалище „Христо Ботев”, където бяха посрещнати от кмета на община Антоново г-н Танер Али, кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев, областния управител г-н Митко Стайнов, депутатите г-н Касим Дал, д-р Тунчер Кърджалиев и г-н Румен Такоров. Пълната зала не можа да събере множеството хора, дошли да се насладят на празника. Г-н Али представи новия девиз на общината – „От пепелта – към вечността”. Отслужен бе и водосвет за здраве и благополучие на жителите на Антоново, общината и всички присъстващи. Районният мюфтия освети курбан, след което отчетените животни ще бъдат предоставени на детските градини.

Местни самодейни фолклорни състави представиха програма. Още веднъж бе показано, че община Антоново е един успешен модел за религиозна толерантност.

Същия ден домакини и гости се отправиха към Младежкия дом, където бе открит нов интернет-клуб, предназначен за учениците и младите хора в Антоново. Този клуб е част от проекта на ПОК „Доверие” – „Безплатен достъп до интернет в малки населени места”. Проектът се осъществява в партньорство с общинските и местните кметове на малки населени места. Кметът на Антоново предостави за целта помещение в новата сграда на Младежкия дом, а компанията организира и финансира ремонта на помещението, дарява обзавеждането, компютри с лицензиран софтуер, и поема текущите разходи за интернет-връзката. Достъпът до глобалната мрежа е напълно безплатен за жителите на селището.

На заключителната конференция по проект „IT – Предпоставка за развитие на община Антоново” присъства г-жа Дагфрид Йортхул – първи секретар на Посолството на Кралство Норвегия в България. Презентация на проекта представиха Милка Иванова – ръководител, и Райчин Райчев – административен координатор на проекта. Оказа се, че това е доста смел проект за такава малка община, благодарение на който електронните технологии вече не са само мит за това населено място. Бъдещето ще покаже дали комуникациите и интернет ще помогнат, за оставането на младите хора по родните им места.

Накрая кметът на община Антоново Танер Али заедно с г-жа Йорхул и г-жа Иванова разрязаха торта с логото на проекта. Домакините от Община Антоново поканиха гостите на коктейл.

Празниците са един от най-важните елементи в специфичната култура на всеки един етнос. А когато всички сме заедно, има и надежда за идването на по-добро бъдеще.

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Денят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община АнтоновоДенят на Община Антоново
« предишна новинаследваща новина »