ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Атанасий в с. Горни Лозен

19 януари 2011 11:40, Софийска митрополия
Храм "Св. Атанасий", с. Горни Лозен

На 18 януари, Атанасовден, с архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Атанасий” в с. Горни Лозен. Този храм, носещ името на великия отец на Църквата св. Атанасий Александрийски, е построен след тригодишните усилия на предстоятеля иконом Цанко Тотев и църковното настоятелство и вече втора година чества своя храмов празник.

С благословението на Българския патриарх празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, втори викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ик. Цанко Тотев - предстоятел на храма, ик. Иван Динков, свещеник Виктор Нешев и дякон Дамян Друмев. На празничното богослужение присъстваха кметът на с. Лозен г-н Светослав Митрев, както и основните дарители при построяването и устройването на вътрешното благолепие на храма.

В края на св. богослужба еп. Григорий се обърна със слово към множеството богомолци в храма: „Св. Атанасий е учител и стълб на православната вяра, избран от майчина утроба за Христов съработник. Той послужил на Църквата като архипастир на Александрийската църква, смело изобличавал ереста на Арий, твърдо стоял в чистата Христова вяра и решително отстоявал истините на Православието. „Като хвалим св. Атанасий, възхваляваме всички християнски добродетели”, е казал св. Григорий Богослов за него. Ето какъв угодник Божий празнуваме днес! Светите отци ни учат, че най-добрият начин да почитаме един светия е като му подражаваме, затова нека да се стремим да го следваме според силите си и така да изпълним закона Христов!”

Епископ Григорий поздрави от името на Негово Светейшество ик. Цанко Тотев, църковното настоятелство и всички, които се грижат за този велелепен дом Божий, и им преподаде отеческия му благослов.

След св. Литургия в центъра на храма бе отслужен празничен водосвет и софийският викарий дълго време след това поръсваше християните за здраве и благопреуспяване.

Текст и снимки: Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Браницки еп. ГригорийБраницки еп. ГригорийПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенБраницки еп. ГригорийИк. Цанко ТотевИк. Цанко ТотевПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенВодосветВодосветВодосветПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенХрамовата иконаПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенПразникът на св. Атанасий в с. Горни ЛозенЕп. Григорий разговаря с кмета на Лозен
« предишна новинаследваща новина »