ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил посети за втори път българската общност в Атина

20 януари 2011 13:04, Българска Патриаршия
Архиерейско посещение на българската църковна община в Атина

На 16 януари 2011 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил посети за втори път българската общност в Атина и отслужи света Литургия в предоставения й от Гръцката православна църква храм „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец”, в съслужение с предстоятеля му архимандрит Атанасий (Султанов).

Точно в 9,30 ч. архиереят бе посрещнат по обичайния ред. След Великото славословие, преди началото на светата Литургия митрополитът отслужи Петохлебие за здравето на всички българи, живеещи и работещи в Атина.

По време на светата Литургия песнопенията бяха изпълнени стройно и на византийски разпев от псалтите при храма Мелетий Велчев и Александър Ганчев.

В храма по време на богослужението се помолиха Негово превъзходителство посланикът на Република България в Гърция г-н Андрей Караславов, д-р Благородна Филевска – председател на Гръцко-българското сдружение за култура, преподаватели и родители от неделното училище „Преп. Паисий Хилендарски” към същото сдружение, маестро Александър Костадинов – ръководител на фолклорна формация „Родина” заедно с певиците от формацията, български студенти в Атина и много българи, живеещи и работещи в Атина.

В своята проповед митрополит Кирил подчерта колко е важно за двете общности – гръцката и българската, да живеят в мир и разбирателство, още повече, че ги обединява православната вяра. Той призова всички българи да бъдат единни и да пазят своите традиции. Негово Високопреосвещенство увери присъстващите, че родната Църква мисли и се моли за всички свои чада не само в пределите на България, но и извън нея. „Имам голямата духовна радост да ви предам и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, от когото получих благословение да дойда тук – който, както винаги и с радост мисли за отец Атанасий и за всички вас и се моли за вас, защото това е служението му като първойерарх на Българската православна църква - да се моли за всички православни българи, пък и за всички православни християни. Защото в Христовата църква, както е казал и апостол Павел, няма свободен, нито роб, но всички са едно в Христа. Защото имаме една вяра и едно свето кръщение. И колкото по-добре осъзнаем това и факта, че и двата наши народа – българският и гръцкият, благодарение на светото православие оцеляха през най-трудните времена на своята история и благодарение на тази вяра днес са в ЕС и има какво още да дадат. Не само ние да казваме, както е казал поетът, че и ние сме дали нещо на света. Защото светото православие, братя и сестри, има още много да даде на човечеството и конкретно в Европа. Защото благодарение на това православно християнство нашият народ – също така като и гръцкият – влезе със своята богата култура, със своята богата душевност и духовност, със своите прекрасни традиции и обичаи, със своето гостоприемство, с което той е известен, изобщо – с такива неща, от които Западът се нуждае.”

След това Негово Високопреосвещенство отправи поздравления към архимандрит Атанасий от свое име и от името на светейшия патриарх Максим по случай празника на небесния му закрилник – св. Атанасий Велики (18.01).

Митрополит Кирил благодари и на посланик Караславов за грижите, които българската дипломатическа мисия полага за благоустройството и функционирането на българския храм в Атина.

Със слово-отговор отец Атанасий се обърна към архиерея, като изказа от името на всички присъстващи задоволство от срещата с митрополита и му благодари за бащинските грижи: „Голяма е радостта и за всички българи, които са днес тук, да Ви видят отново, защото това е Вашето второ служение тук, в нашия храм. И наистина днешното Ваше присъствие, съм сигурен, че дава сили на всички, виждайки, че родната Църква мисли за своите чада, които са далеч от родината. Много е важно, където и да се намираме, да не забравяме кои сме и какви сме. Защото много често ни крепят вярата и нашето национално самосъзнание. Затова искам и аз от името на всички да Ви пожелая много здраве и духовни сили във Вашето архиерейско служение, което наистина, знам, не е лесно, особено в тези трудни години, когато вярата е гонена, когато сме на път да загърбим нашите традиции и това, за което нашите деди са се борили. Но Вие достойно доказвате на всички, че служението на архиерея трябва да бъде служение на Христос. И гледайки Ви, получаваме сила да можем и ние да вършим това, за което ни е поставила светата Църква. Моля да предадете на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Св. Синод на БПЦ нашето синовно поздравление, а също да предадете и нашата молба да се молят за нас да не би, както казва псалмопевецът Давид, „о камък да препънем ногата си”… Особено съм щастлив, че днес с нас, както винаги, е Негово превъзходителство посланик Андрей Караславов, който още един път ни показва, че държавата и Църквата трябва да си помагат и трябва да бъдат едно… Благодарим на всички, които ни почетоха – на училище „Преп. Паисий Хилендарски” и най-вече в лицето на д-р Благородна Филевска, която също е била някогаш и е досега наша съратничка. Е, благодарим и на тези, които по неуважителна, ще кажа, причина отсъстват – училище „Свети Кирил и Методий”, но Ви моля да се молите също и за тях, и тях Господ да ги подкрепя и да ги вразумява. Защото без вяра, без любов, както казва и Търновският митрополит Климент, известен на повечето като Васил Друмев: Няма ли православие, няма и България”.

От името на църковното настоятелство архимандрит Атанасий поднесе и скромен дар – една калимавка, която да напомня на митрополита за посещението му сред българската общност.

В края на богослужението фолклорна формация „Родина” и всички присъстващи в храма изпяха многолетствие за Негово Високопреосвещенство.

По-късно през деня митрополит Кирил посети неделното училище „Преп. Паисий Хилендарски” към Гръцко-българското сдружение за култура в гръцката столица. Негово Високопреосвещенство бе посрещнат от председателя на сдружението д-р Благородна Филевска и членовете на временния Управителен съвет, учители и родители, а ученици от училището – по стар български обичай – му поднесоха хляб и сол. Заедно с предстоятеля на българския храм архимандрит Атанасий митрополит Кирил отслужи водосвет и благослови учениците, учителите и всички присъстващи членове на сдружението и гостите.

Д-р Б. Филевска му благодари от името на сдружението и поднесе като дар от неговите членове албум с репродукции на картини с теми от Света Гора на гръцкия художник Спиридон Папалукас и документалния филм „Великден на Света гора” на гръцкия режисьор Ангелос Папастефану – приятел на сдружението и училището. Възпитаниците на училището: Петър Йорданов, Савина Никодимова, Веско Веселинов и Станислав Петев – участници в кръжока по рисуване, поднесоха на Негово Високопреосвещенство свои творби, които бяха нарисували специално за него.

След официалната част митрополит Кирил се срещна и разговаря на чаша кафе с членове на сдружението и родители.

Митрополитът си тръгна с обещанието, че отново ще посети българската общност в Атина и ще служи в българския храм, а отец Атанасий изказа надежда, че посещението на дядо Кирил да се превърне в традиция.

Текст: Архимандрит Атанасий и д-р Благородна Филевска
Снимки: д-р Б.Филевска и маестро Ал. Костадинов

 

 

Снимки

Архиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в АтинаАрхиерейско посещение на българската църковна община в Атина
« предишна новинаследваща новина »